14η BIENNALE ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Σκόπια 3 – 12 Σεπτεμβρίου 2009
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η πόλη των Σκοπίων θα υποδεχθεί τη 14η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2009. Την ευθύνη της διοργάνωσης φέρει η Οργανωτική Επιτροπή Biennale 2009 των Σκοπίων.
Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός προωθείται από την Διεθνή Ένωση της Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (BJCEM-Association Biennale des Jeunes Créateurs de l’ Europe et de la Méditerranée). Η Ένωση ιδρύθηκε στο Σεράγεβο, τον Ιούλιο του 2001 κατά τη διάρκεια της 10ης Biennale. Ο κύριος στόχος της BJCEM είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κυβερνητικούς φορείς, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδρύματα και Πολιτιστικούς Οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, για την προώθηση της νεανικής δημιουργίας, των διεθνών ανταλλαγών και των ειρηνικών σχέσεων, πέρα από τα υπάρχοντα πολιτικά και γεωγραφικά σύνορα της Ευρω-Μεσογειακής περιοχής.
Η ιστορία της Biennale ξεκίνησε στη Βαρκελώνη το 1985 και διανύοντας μια δημιουργική πορεία, ο θεσμός αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια 20 χρόνων με τις Biennale: Βαρκελώνη 1985, Θεσσαλονίκη 1986, Βαρκελώνη 1987, Μπολώνια 1988, Μασσαλία 1990, Βαλένθια 1992, Λισσαβόνα 1994, Τορίνο 1997, Ρώμη 1999, Σεράγεβο 2001, Αθήνα 2003 και Νάπολη 2005 και Πούλια 2008 (Bari).
Κατά τη διάρκεια των 10ήμερων εκδηλώσεων, τα Σκόπια θα φιλοξενήσουν πάνω από 700 νέους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα τους θα παρουσιαστούν σε δημόσιους χώρους της πόλης, που θα αποτελέσει κέντρο διεθνούς καλλιτεχνικού διαλόγου. Καλλιτέχνες από 46 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, από 18 έως 30 ετών, θα συμμετάσχουν με τα έργα τους σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, σε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς όπως: Εικαστικά, Αρχιτεκτονικό σχέδιο, Comics, Κινηματογράφος, Video, Γραφικές τέχνες, Βιομηχανικό Σχέδιο, Μόδα, Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Cyber Art, Γαστρονομία, Μουσική, Χορός, Θέατρο και Καλλιτεχνικά Δρώμενα.
Η Biennale των Σκοπίων 2009
Η 14η Biennale που θα φιλοξενηθεί στα Σκόπια το 2009 προσκαλεί τους νέους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο για να συμμετέχουν με τα έργα τους. Οι καλλιτέχνες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση, παρουσιάζοντας καινοτόμες και ενδιαφέρουσες παραγωγές. Η πόλη που χαρακτηρίζεται από έντονο πολυεθνικό χαρακτήρα, εγγυάται μια πολιτιστικά πρόσφορη ατμόσφαιρα, έτοιμη να καλωσορίσει και να ενθαρρύνει τους επιλεγμένους νέους καλλιτέχνες.
Το θέμα της διοργάνωσης είναι οι «7 Πύλες», και στηρίζεται σε έναν παλιό μύθο της πόλης των Σκοπίων, όπου σύμφωνα με τον οποίον οι επτά πύλες της πόλης στέκονται εκεί όπου κάποτε ήταν τα μάτια, η μύτη, το στόμα και τα αυτιά ενός γίγαντα.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της BJCEM: www.bjcem.org (Project Description).
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Άρθρο 1 - Γενικές πληροφορίες
Η XIV Biennale θα πραγματοποιηθεί το 2009 στα Σκόπια, από τις 3 έως τις12 Σεπτεμβρίου 2009. Ο αριθμός των έργων που θα παρουσιαστούν έχει καθοριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή για τη Biennale των Σκοπίων το 2009. Οι καλλιτέχνες θα επιλεγούν από Κριτικές Επιτροπές, οι οποίες θα συγκροτηθούν με ευθύνη κάθε μέλους της BJCEM, σε τοπικό επίπεδο, χωριστά.
Σε άλλες χώρες, η διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνών θα γίνει άμεσα από την ένωση BJCEM.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Διεθνή Ένωση της BJCEM στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: skopje2009@bjcem.org
Άρθρο 2 - Διαδικασία επιλογής
Η επιλογή των καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί από κριτικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν με ευθύνη του κάθε μέλους της BJCEM σε τοπικό/ εθνικό επίπεδο ξεχωριστά. Οι επιτροπές αξιολόγησης θα αποτελούνται από κριτικούς τέχνης και εμπειρογνώμονες για κάθε τομέα τέχνης. Οι επιτροπές θα επιλέξουν τους καλλιτέχνες βάσει των φακέλων / έργων που η / ο κάθε καλλιτέχνης θα υποβάλει. Οι αποφάσεις των Επιτροπών τεκμηριώνονται με πρακτικό, το οποίο και καταδεικνύει τα κριτήρια επιλογής. Βασικά κριτήρια, η ποιότητα και η καινοτομία. Ενστάσεις δεν γίνονται δεκτές.
Άρθρο 3 – Το Θέμα της Biennale 2009
Το επιλεγμένο θέμα για τη XIV Biennale των Σκοπίων το 2009 είναι «7 Πύλες». Το θέμα συσχετίζεται με το μύθο της πόλης των Σκοπίων, την πόλη των επτά πυλών. Επτά δρόμοι οδηγούν από και προς τα Σκόπια, όπως οι επτά αισθήσεις ζωτικής σημασίας κινούνται από και προς το κεφάλι του ανθρώπου. Από και προς την κεφαλαιώδους σημασίας ψυχή, συνείδηση, ή προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, και οι επτά δρόμοι ήταν μέρος ενός τεράστιου μονόλιθου που βρέθηκε ακριβώς στη θέση της κοιλάδας των σημερινών Σκοπίων. Ο μονόλιθος ήταν στρογγυλός, παρόμοιος με το ανθρώπινο κεφάλι. Ο μύθος λέει ότι αυτός ο βράχος ήταν το κεφάλι ενός γίγαντα, στον οποίον έκαναν μάγια. Και οι επτά εσοχές του κεφαλιού του γίγαντα σφραγίστηκαν από αυτά τα μάγια. Κάποτε πέρασε από κοντά, ένας ήρωας που με τη μαγική του λόγχη, άνοιξε πάλι τα μάτια, τα αυτιά, τα ρουθούνια και το στόμα. Έτσι πια η πόλη βλέπει, ακούει, αναπνέει και μιλά πάλι. Ακόμη και σήμερα καθένας που περνά από αυτούς τους δρόμους έχει τη δυνατότητα να δει με τα μάτια των Σκοπίων, να ακούσει με τα αυτιά των Σκοπίων, να αναπνεύσει με την αναπνοή των Σκοπίων, να καταλάβει την ομιλία των Σκοπίων, να δοκιμάσει τις γεύσεις των Σκοπίων.
Είναι μια ευκαιρία, μέσω των επτά τομέων της Biennale, να εισέλθουμε στα Σκόπια από αυτές τις επτά πύλες. Η πύλη παραπέμπει συνειρμικά στην έννοια της ελεύθερης εισόδου και της διαρκούς κυκλοφορίας. Ένα σημείο από όπου η διαφορετική πολιτιστική δημιουργικότητα μπορεί από παντού να εισέλθει και να αναμιχθεί με την εσωτερική πολιτιστική κληρονομιά. Ένα σημείο από όπου η αυθεντική πολιτιστική δυναμική μπορεί να εξέλθει και να μοιραστεί με άλλους.
Άρθρο 4 – Τομείς Τέχνης
Η Biennale 2009 των Σκοπίων διοργανώνεται σε επτά (7) καλλιτεχνικούς τομείς, ο καθένας των οποίων περιλαμβάνει διαφορετικά πεδία τέχνης.
1. Οπτικές Τέχνες ( Εικαστικά, Φωτογραφία, Εγκαταστάσεις, Performance, Video Art, Comic Strip, Cyber Art, Public Art)
2. Εφαρμοσμένες Τέχνες (Αρχιτεκτονική, Οπτικό / Βιομηχανικό / Web σχέδιο, Μόδα, Ψηφιακή Δημιουργία)
3. Παραστάσεις (Θέαμα) Θέατρο, Χορός
4. Λογοτεχνία (Πεζογραφία, Ποίηση)
5. Μουσική (Folk/Ethnic, Rock, Pop, Jazz, Σύγχρονη, Ηλεκτρονική, DJ’s)
6. Γαστρονομία
7. Εικόνες και Κίνηση (Ταινίες Μικρού Μήκους,Video, Κινούμενο Σχέδιο)
Τα έργα που θα επιλεχθούν από τις Κριτικές Επιτροπές, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της 14ης Biennale των Σκοπίων.
Άρθρο 5 – Όροι συμμετοχής - αιτήσεις
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι καλλιτέχνες από 18 μέχρι 30 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 1978). Στον τομέα των παραστάσεων, για τους υποψήφιους σκηνοθέτες και χορογράφους ( τομέας Παραστάσεις-Θέαμα ), το όριο ηλικίας είναι μέχρι 35 (γεννημένοι μετά 1η Ιανουαρίου 1973). Αναφορικά με τις ομάδες, το 50% τουλάχιστον των μελών κάθε μιας πρέπει να είναι κάτω των 30 ετών. Για τις θεατρικές παραγωγές, οι επιτροπές θα προτάξουν έργα συγγραφέων κάτω των 35 ετών.
Ο μέγιστος αριθμός των μελών των ομάδων Μουσικής και Παραστάσεων (Χορός, Θέατρο) δεν μπορεί να υπερβαίνει τους επτά (7).
Για κάθε τομέα η Οργανωτική Επιτροπή της Biennale θα προσφέρει διαμονή σε ένα μόνο εκπρόσωπο, ακόμη και στην περίπτωση της συλλογικής παραγωγής (οπτικές και εφαρμοσμένες τέχνες).
Η Διεύθυνση της Biennale των Σκοπίων 2009 θα μεριμνήσει για τις τεχνικές απαιτήσεις των καλλιτεχνών, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες τεχνολογικές διαθεσιμότητες.
Οι καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος σε προηγούμενες Biennale δεν μπορούν να διαγωνισθούν στον ίδιο τομέα.
Άρθρο 6 – Κριτήρια επιλογής
Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων τους είναι η ποιότητα, η καινοτομία και ο μεσογειακός χαρακτήρας σε σχέση με το προτεινόμενο θέμα της 14ης Biennale, «7 Πύλες».
Επιτρέπονται όλες οι μορφές έκφρασης οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με οποιοδήποτε εργαλείο ή τεχνική.
Άρθρο 7 – Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι νέοι δημιουργοί πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
• Βιογραφικό Σημείωμα του καλλιτέχνη ή αντίστοιχα των μελών της ομάδας (παρακαλούμε να δίνετε πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, ηλεκτρονική διεύθυνση)
• Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση συμμετοχής η οποία θα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση ( www.neagenia.gr)
• Σύντομο κείμενο παρουσίασης των υποβαλλόμενων έργων
• Υλικό τεκμηρίωσης όπως εξειδικεύεται σε κάθε τομέα ξεχωριστά.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Ο Τομέας Οπτικών Τεχνών περιλαμβάνει όλους τους τύπους - φόρμες της οπτικής έκφρασης, που παρουσιάζονται είτε με παραδοσιακό ή καινοτόμο τρόπο, ψηφιακό ή αναλογικό, με ή χωρίς την παρουσία του δημιουργού.
Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν διαφορετικά έργα στο φάκελό τους τα οποία πρέπει να παρουσιαστούν σε ψηφιακή μορφή (Cd Rom ή DVD συμβατό με PC), συνοδευόμενα από σύντομη περιγραφή του έργου (μέχρι 10 δακτυλογραφημένες γραμμές). Στο πίσω μέρος κάθε αντίτυπου πρέπει να αναγραφούν το ονοματεπώνυμο του δημιουργού, οι διαστάσεις του έργου, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, η ημερομηνία δημιουργίας και ο τίτλος.
Τα έργα πρόκειται να παρουσιαστούν μαζί με άλλα, σε ομαδικές εκθέσεις. Συνεπώς δεν είναι δυνατή η απαίτηση συνθηκών ατομικής έκθεσης.
Γίνονται δεκτά έργα ως ακολούθως:
Εικαστικά: Εικαστικά έργα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική) με ελεύθερη τεχνική, χωρίς περιορισμούς ως προς το μέσον ή το υλικό.
Φωτογραφία: Ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες.
Εγκαταστάσεις: Όλα τα έργα εγκαταστάσεων με ελεύθερη τεχνική, χωρίς περιορισμούς ως προς το μέσον ή το υλικό.
Performance Arts: Δράσεις με ή χωρίς σκηνικό, σε κλειστό ή ανοικτό χώρο, χωρίς περιορισμούς ως προς τη γλώσσα ή τα χρησιμοποιούμενα μέσα.
Video Art: Έργα πρωτότυπα μαγνητοσκοπημένα, καθώς καλλιτεχνικές video-εγκαταστάσεις.
Comic Strips: Πρωτότυπα και ανέκδοτα έργα χωρίς περιορισμούς ως προς την τεχνική, τα χρώματα, την πλοκή ή τη γλώσσα.
Cyber art: Πρωτότυπα έργα multimedia, σε ψηφιακό και web σχέδιο.
Public Art: Projects που προτείνουν μια μετατροπή ή διήγηση αστικών δρώμενων, χρησιμοποιώντας πειραματικές ή πολυτομεακές μορφές τέχνης.
Στην αίτησή του ο καλλιτέχνης πρέπει να παρουσιάσει το έργο του σε DVD, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο (ή το όνομα της ομάδας), ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, η ημερομηνία δημιουργίας, ο τίτλος, μια σύντομη περιγραφή μέχρι 2 σελίδες (60 γραμμές των 30 χτυπημάτων) ή video files (Real player ή Quick time) ή image files (jpg) ή digital animation, ανάλογα με την δημιουργική παρέμβαση που προτείνεται.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Στον τομέα της Μουσικής γίνονται δεκτά όλα τα είδη (Rock, Pop, Jazz, Folk / Ethnic, Σύγχρονη, Digital, Dj’s) σε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, παραγωγές και sound projects.
Η παρουσίαση συναυλίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια τα 30΄λεπτά. Το κάθε συγκρότημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 7 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών, ερμηνευτών, τεχνικών ήχου, κ.λ.π.
Για την επιλογή πρέπει να υποβληθεί ηχογραφημένο υλικό που έχει γραφεί είτε από το συγκρότημα ομαδικά ή από έναν μεμονωμένο δημιουργό, καθώς επίσης ενημερωτικό υλικό (φωτογραφίες, τυχόν δημοσιεύματα, κ.τ.λ.).
Οι καλλιτέχνες πρέπει να διευκρινήσουν το είδος του χώρου (σκηνή ή άδειο δωμάτιο) και τον τεχνικό εξοπλισμό που επιθυμούν για την παρουσίαση της δουλειάς τους.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (SHOW) ΘΕΑΜΑ
Για την επιλογή των έργων οι ομάδες πρέπει να υποβάλουν video (VHS), DVD ή CD με υλικό από προηγούμενες παραστάσεις, καθώς και το έργο (project) που θα παρουσιαστεί στη διάρκεια της Biennale των Σκοπίων.
Θέατρο
Γίνονται δεκτές πρωτότυπες και ανέκδοτες παραγωγές, χωρίς περιορισμό ως προς την γλώσσα και την τεχνική. Το όριο ηλικίας για τους σκηνοθέτες είναι τα 35 (γέννηση μετά την 1η Ιανουαρίου 1973). Όσον αφορά την ηλικία των μελών της ομάδας, το 50% τουλάχιστον δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.
Για τις θεατρικές παραγωγές οι κριτικές επιτροπές θα προτάξουν, κατά την επιλογή τους, θεατρικά έργα που έχουν γραφεί από συγγραφείς ηλικίας κάτω των 35 ετών. Ο αριθμός των μελών της ομάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων, σκηνοθετών, σκηνογράφων, τεχνικών κ.λ.π. Για την επιλογή πρέπει να υποβληθούν το προτεινόμενο έργο καθώς και ενημερωτικό υλικό (φωτογραφίες, δημοσιεύματα κ.τ.λ.) από δραστηριότητες της ομάδας.
Χορός
Γίνονται δεκτές πρωτότυπες και ανέκδοτες χορογραφίες σύγχρονου χορού, χωρίς περιορισμούς ως προς το στυλ.
Για τους σκηνοθέτες και τους χορογράφους το όριο ηλικίας έχει αυξηθεί στα 35 έτη (γέννηση μετά την 1η Ιανουαρίου 1973). Όσον αφορά την ηλικία των μελών της ομάδας το 50% τουλάχιστον δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30. Η ομάδα πρέπει να αποτελείται από 7 άτομα το ανώτερο (συμπεριλαμβανομένων των χορογράφων, τεχνικών κ.τ.λ.).
Στην αίτησή τους οι ομάδες χορού πρέπει να υποβάλουν την προτεινόμενη χορογραφία, πληροφοριακό υλικό από τυχόν προηγούμενες δραστηριότητες της ομάδας (φωτογραφίες, βίντεο, αποδελτίωση), καθώς και το βιογραφικό σημείωμα του χορογράφου.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΑΦΗΓΗΜΑ
Πεζογραφία, Ποίηση και Ηχητική ποίηση (Sound Poetry/Spoken Word): Γίνονται δεκτά πρωτότυπα και ανέκδοτα έργα, χωρίς περιορισμούς ως προς την τεχνική ή το περιεχόμενο. Ελεύθερης έκφρασης κείμενα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15 δακτυλογραφημένες σελίδες (25 γραμμές των 60 χτυπημάτων).
Για την Ποίηση πρέπει να υποβληθούν 3 κείμενα που δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τις 5 δακτυλογραφημένες σελίδες. Στην αίτηση τα κείμενα θα πρέπει να υποβληθούν σε 5 αντίγραφα καθώς και σε δισκέτα.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Για την επιλογή, κάθε καλλιτέχνης μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικά έργα, καθένα σε αντίτυπο αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή( CD ROM ή DVD συμβατά με PC), συνοδευόμενα από μια αναφορά τυπωμένη σε 10 το πολύ γραμμές. Στο πίσω μέρος, κάθε αντίτυπο θα πρέπει να φέρει το ονοματεπώνυμο του καλλιτέχνη, τις φυσικές διαστάσεις του έργου, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, ημερομηνία παραγωγής, τίτλος και σχέδιο στησίματος. Τα έργα θα εκτεθούν μαζί με άλλα έργα, σε συλλογικές εκθέσεις. Για αυτό το λόγο δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν συνθήκες ατομικής έκθεσης.
Αρχιτεκτονική: Γίνονται δεκτά σχέδια που αφορούν κτήρια, επιφάνειες, χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς, καθώς επίσης και μελέτες, ανεξάρτητα εάν έχουν υλοποιηθεί ή όχι.
Για την επιλογή πρέπει να υποβληθούν μακέτες, αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφίες, καθώς επίσης κείμενο σύντομης περιγραφής του έργου.
Βιομηχανικό Σχέδιο: Γίνονται δεκτά αντικείμενα βιομηχανικής ή χειροτεχνικής παραγωγής (έπιπλα, αξεσουάρ, προϊόντα οικιακής χρήσης, κοσμήματα).
Στην αίτηση οι καλλιτέχνες θα πρέπει να στείλουν φωτογραφίες τουλάχιστον τριών ή πέντε έργων, με μια σύντομη περιγραφή εκάστου, σε δέκα (10) το πολύ δακτυλογραφημένες γραμμές. Στο πίσω μέρος κάθε φωτογραφίας θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του δημιουργού, ο τίτλος, οι φυσικές διαστάσεις, οι τεχνικές εκτέλεσης και η ημερομηνία δημιουργίας του έργου.
Οπτικό Σχέδιο (Γραφικές Τέχνες Επικοινωνίας – Εικονογράφηση): Γίνονται δεκτά γραφικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων comic strips και illustrations.
Για την επιλογή πρέπει να υποβληθούν 3 έως 5 έργα, που το καθένα θα συνοδεύεται από πρωτότυπο αντίτυπο (σε φωτογραφία) ή σε αναπαραγωγή, καθώς και από σύντομη περιγραφή (μέχρι 10 δακτυλογραφημένες γραμμές).
Στο πίσω μέρος κάθε φωτογραφίας πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, ο τίτλος, οι φυσικές διατάσεις, οι τεχνικές εκτέλεσης και η ημερομηνία δημιουργίας του έργου.
Web Design: Γίνονται δεκτά γραφικά, οπτικά και ηχητικά έργα με στόχο τη διαδικτυακή επικοινωνία.
Για την επιλογή πρέπει να υποβληθεί περιγραφή του έργου, (μέχρι 10 δακτυλογραφημένες σελίδες), συνοδευόμενο από μέσα απεικόνισης (CD-ROM, φωτογραφίες κλπ)
Μόδα: Γίνονται δεκτά πρωτότυπα σχέδια, με ή χωρίς αξεσουάρ, για την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2009.
Για την επιλογή πρέπει να υποβληθούν σχέδια, σκίτσα, έγχρωμες φωτογραφίες, περιγραφή των υφασμάτων-υλικών και των αξεσουάρ. Επίσης θα πρέπει να υποβληθεί παρουσίαση των προηγούμενων δημιουργιών, εφόσον υπάρχουν. Τα σχέδια θα παρουσιαστούν σε fashion show.
Ψηφιακή Δημιουργία: Γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα που υλοποιούνται με τη χρήση διαφορετικών τεχνολογιών. Για την επιλογή οι καλλιτέχνες καλούνται να συμπεριλάβουν περιγραφή του έργου (μέχρι 10 δακτυλογραφημένες σελίδες), καθώς επίσης συνοδευτικό υλικό απεικόνισης (CD, φωτογραφίες).
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Υποβολή menu με πρωτότυπες συνταγές. Ο υποψήφιος πρέπει να παρουσιάσει λίστα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν , τον τρόπο παρασκευής και λίστα με τα ποτά που θα συνοδεύουν κάθε πιάτο. Τυχόν δημοσιεύματα για τον υποψήφιο μπορούν να επισυναφθούν στο φάκελο.
ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ
Κινηματογράφος , Video, Animation Cinema: Γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα μυθιστορηματικού χαρακτήρα ή ντοκιμαντέρ, διάρκειας μέχρι 30 λεπτών, χωρίς περιορισμό, όσον αφορά το format.
Για την επιλογή πρέπει να υποβληθεί αντίγραφο του έργου σε video VHS, CD ή DVD., με μια σύντομη περίληψη. Σε κάθε έργο θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του δημιουργού / ών, των συντελεστών και του cast, το έτος παραγωγής, ο τίτλος, στοιχεία παραγωγού και διανομέα, καθώς και κατάλογος με φεστιβάλ ή εκδηλώσεις όπου το έργο έχει παρουσιαστεί.
Άρθρο 8: Επιστροφή Υλικού
Το προς επιλογή υλικό των καλλιτεχνών που θα υποβληθεί, ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.
Άρθρο 9: Αποδοχή του Κανονισμού
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό για την Biennale εμπεριέχει αυτόματα την πλήρη αποδοχή των όρων αυτού του κανονισμού και τη συγκατάθεση του κάθε καλλιτέχνη που έχει επιλεγεί, ως προς την γραφική, φωτογραφική και video (μαγνητοσκοπημένη) αναπαραγωγή των έργων, με σκοπό τη δημοσίευση και προώθησή τους στο πλαίσιο της Biennale.
Άρθρο 10: Κατανομή Δαπανών
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των καλλιτεχνών που θα επιλεγούν, καθώς και τα έξοδα της μεταφοράς των έργων τους (από τη διεύθυνση διαμονής τους προς τα Σκόπια και την επιστροφή τους). Οι καλλιτέχνες θα μετακινηθούν αεροπορικώς από Αθήνα στα Σκόπια και από τα Σκόπια στην Αθήνα την ίδια μέρα και ώρα (μετάβαση 3/9/09 επιστροφή 12/9/09).
Τα υπόλοιπα έξοδα (διαμονή, διατροφή) θα καλυφθούν από τις τοπικές αρχές και χορηγούς της διοργανώτριας χώρας.
Άρθρο 11: Ασφάλεια
Κατά τη διάρκεια της Biennale τα έργα θα είναι ασφαλισμένα από την Οργανωτική Επιτροπή της Biennale. (υπερεκτίμηση δεν θα γίνει δεκτή).
Άρθρο 12: Δικαιώματα της Διεθνούς Ένωσης BJCEM
Η Διεθνής Ένωση της Biennale (BJCEM), διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης (δημοσιοποίησης) με διάφορα μέσα και μορφές (κειμένων, εικόνων, μουσικών αρχείων, video εγγραφών και ψηφιακών παραγωγών), με σκοπό την τεκμηρίωση και προώθηση των δραστηριοτήτων της έκθεσης και των καλλιτεχνών.
Οι συμμετέχοντες εξουσιοδοτούν την BJCEM να δημοσιεύει, διανέμει, αναπαράγει κάθε ατομικό έργο που έχει επιλεχθεί προς παρουσίαση στη Biennale, και σε όποια μορφή θεωρείται κατάλληλη. Αυτές οι παραγωγές θα προωθούνται υπό το λογότυπο της Biennale των Σκοπίων 2009.
Η συμμετοχή του καλλιτέχνη στο γεγονός προϋποθέτει την εκ μέρους του παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα εις όφελος της Biennale.
Αναφορικά με τα παραπάνω εφαρμόζεται ο Ιταλικός νόμος. Η παρούσα ανακοίνωση διέπεται από το ιταλικό δίκαιο. Ως τόπος αποκλειστικής δικαιοδοσίας για την επίλυση οποιασδήποτε διαφωνίας αναφορικά με την ερμηνεία ή την εκτέλεση της ανακοίνωσης αυτής ορίζεται το Τορίνο της Ιταλίας.
Άρθρο 13: Τρόπος και Τόπος Υποβολής των Αιτήσεων Συμμετοχής
Οι αιτήσεις συμμετοχής και το συνοδευτικό υλικό που απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος, θα πρέπει να υποβληθούν αυτοπροσώπως ή μέσω ταχυδρομείου με συστημένη αποστολή, έως την 9η Ιανουαρίου 2009 (σφραγίδα ταχυδρομείου), στη διεύθυνση:
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Γραφείο 145
Αχαρνών 417, ΤΚ 11143 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 2599 411, 412, 410, 471
Fax: 210 2599302
e-mails: e.vergini@neagenia.gr
n.sidiropoulou@neagenia.gr
a.xristou@neagenia.gr
n.daskalakis@neagenia.gr
Στο φάκελο συμμετοχής θα πρέπει να αναγράφονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ τα ακόλουθα:
«14η BIENNALE ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, ΣΚΟΠΙΑ 2009»
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟ-ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΗΣ
Φάκελοι που δεν συνοδεύονται από συμπληρωμένη αίτηση συμμετοχής ΔΕΝ θα εξετασθούν.
Απαραίτητη επίσης είναι η υπογραφή από τους ενδιαφερομένους των δηλώσεων στις σελίδες που ακολουθούν την αίτηση συμμετοχής.
Ενημερωτικό έγγραφο βάσει του άρθρου 13 του Νομοθετικού Διατάγματος 196/2003 του Ιταλικού Δικαίου
Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 95/46CE και το άρθρου 13 του Ιταλικού Νομοθετικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 196/2006- Κώδικας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ακολούθως «Κώδικας»), σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:
1. Σκοποί επεξεργασίας
Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από τη Διεθνή Ένωση της Biennale των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και Μεσογείου (ακολούθως BJCEM) προορίζεται:
• στο να επιτραπεί η επιλογή των συμμετεχόντων, καθώς και η διοργάνωση και διαχείριση της εκδήλωσης
• στην εκτέλεση, από την BJCEM, των ενεργειών πληροφόρησης και διαφημιστικής προώθησης της εκδήλωσης.
2. Τρόποι επεξεργασίας
Τα δεδομένα θα τύχουν της νόμιμης και ορθής επεξεργασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινοτική οδηγία και από τον κώδικα. Η επεξεργασία θα γίνεται και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών και αυτόματων μέσων, εφοδιασμένων με διαδικασίες, καθώς και συστημάτων ικανών να εγγυηθούν την ασφάλεια και διαφύλαξη των πληροφοριών, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος. Η επεξεργασία γίνεται απ’ ευθείας από τους διοργανωτές και από τα άτομα που οι ίδιοι θα ορίζουν.
3. Διάθεση των στοιχείων
Η διάθεση των στοιχείων είναι υποχρεωτική. Από την ενδεχόμενη άρνηση παροχής των δεδομένων απορρέει ο αποκλεισμός από τον διαγωνισμό και από την συμμετοχή στην εκδήλωση.
4. Κοινοποίηση των δεδομένων
Τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να κοινοποιηθούν σε όλους τους οργανισμούς που αποτελούν μέλη της BJCEM και σε άλλους Οργανισμούς, Θεσμούς, Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς με την BJCEM. Τα προσωπικά δεδομένα δεν διαδίδονται παρά μόνο στο πλαίσιο όσων προβλέπονται στο άνω σημείο 1. Επιπλέον, τα προσωπικά δεδομένα θα κοινοποιούνται με σκοπό την εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το νόμο ή προς απάντηση σε αιτήματα των Οργάνων της Δημόσιας Τάξης , της Διοίκησης και των Δικαστικών Οργάνων του Ιταλικού Κράτους όπου οργανώνεται η εκδήλωση, όπως και του Κράτους καταγωγής του ενδιαφερόμενου.
5. Μεταβίβαση των δεδομένων
Τα προσωπικά δεδομένα δύνανται να μεταβιβάζονται εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και προς τρίτες χώρες.
6. Δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων (ενδιαφερόμενου)
Αναφορικά με την παρούσα επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με το Άρθρο 7 του Κώδικα:
1. το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να λαμβάνει επιβεβαίωση της ύπαρξης ή μη των προσωπικών δεδομένων που τον αφορούν ανεξαρτήτως της τηρήσεώς τους ή μη σε αρχεία, καθώς και την κοινοποίησή τους σε αυτόν σε κατανοητή μορφή.
2. το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να πληροφορείται αναφορικά με:
i. την προέλευση των προσωπικών δεδομένων
ii. τους σκοπούς και τις μεθόδους επεξεργασίας
iii. το λογισμικό επεξεργασίας σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα
iv. τα στοιχεία ταυτότητας των υπευθύνων επεξεργασίας και του εκπροσώπου που ορίζεται στο Άρθρο 5 παρ. 2 του Κώδικα και
v. τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή τις κατηγορίες τέτοιου είδους προσώπων, στα οποία είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα ή τα οποία μπορεί να λάβουν γνώση αυτών λόγω της ιδιότητάς τους ως εκπροσώπων στην επικράτεια.
3. Το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ζητήσει:
i. την επικαιροποίηση, την επανόρθωση ή σε περίπτωση έννομου συμφέροντος την ενσωμάτωση δεδομένων.
ii. Τη διαγραφή, τη διατήρηση της ανωνυμίας του ή την παρακώλυση της διάχυσης της πληροφορίας των κατά παράβαση του νόμου (παρανόμως) επεξεργασμένων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων των οποίων η τήρηση δεν είναι αναγκαία για το σκοπό για τον οποίο συλλέχθηκαν και ακολούθως έτυχαν επεξεργασίας.
iii. Την παροχή βεβαίωσης ότι οι υπ’ αριθμ. 1 & 2 ενέργειες γνωστοποιήθηκαν τόσο αναφορικά με το περιεχόμενό τους όσο και αναφορικά με τα πρόσωπα, προς τα οποία κοινοποιήθηκαν ή διαδόθηκαν τα δεδομένα, υπό την προϋπόθεση ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι αδύνατη ή προϋποθέτει μία έκδηλα δυσανάλογη προσπάθεια σε σχέση με το προστατευόμενο δικαίωμα.
4. Το υποκείμενο των δεδομένων (ενδιαφερόμενος) έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί ολικώς ή μερικώς:
i. για νόμιμη αιτία αναφορικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που τον αφορούν ακόμη και στην περίπτωση που είναι σχετική με τον σκοπό της συλλογής τους
ii. στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που τον αφορούν όταν αυτή γίνεται με σκοπό την αποστολή διαφημιστικού υλικού ή υλικού πώλησης ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο για τη διεξαγωγή ερευνών αγοράς ή εμπορικής επικοινωνίας
5. Ο υπεύθυνος για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων είναι η: BJCEM, Association Internationale pour la Biennale des Jeunes Createurs de l’Europe et de la Mediterranee, Corso Giulio Cesare 11b, 10152, Torino, Italy.
6. Για την άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται από το παρόν άρθρο και από τον κώδικα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνει γραπτό αίτημα στον υπεύθυνο επεξεργασίας.
ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Έχοντας γνώση των ως άνω και σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς αναφορικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων:
Αποδέχομαι Δεν αποδέχομαι
1. την επεξεργασία για τους σκοπούς όπως αυτοί περιγράφονται στο σημείο 1 του παρόντος
2. την κοινοποίηση των ίδιων δεδομένων στις κατηγορίες ατόμων όπως περιγράφονται στο σημείο 4 του παρόντος
3. τη μεταφορά των δεδομένων στο εξωτερικό όπως περιγράφεται στο σημείο 5 του παρόντος.
Όνομα και επώνυμο του ενδιαφερομένου:
Υπογραφή:
* Η αποδοχή της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στην εκδήλωση
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
(ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ)
Όνομα: ……………………………………………………………………………………………………….
Επίθετο: …………………………………………………………………………………………………….
Ταχυδρομική Διεύθυνση: …………………………………………………………………………………
Τηλέφωνο επικοινωνίας (και κινητό αν υπάρχει): ……………………..…………………………..
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ……………………………………………..………………………………….
Τίτλος Έργου (αν υπάρχει): …………………………………………………………………………….
Όνομα Δημιουργού / ών: ……………………….…………………..……………………………………
Υπογραφή: ………………………………………………………………………………………………..
Ο / Οι κάτωθι υπογεγραμμένος / οι …………………………...…..…………………………………….
Ημερομηνία γέννησης …………………………..………..……………………………………………
Κάτοικος / οι ……………………….…….……. Δ/νση ………….……..……….……………………..
Χώρα …………………….………..….……. Αρ. Αστ.Ταυτ. ……………..……………………………
Δηλώνω / δηλώνουμε με δική μου / μας ευθύνη και για κάθε σκοπό, ότι είμαι / είμαστε ο /οι δημιουργοί του έργου με τίτλο ………………………… και κατέχω /κατέχουμε τα αποκλειστικά δικαιώματά του.
Ημερομηνία και Τόπος: …………………………………….…………………………………………….
Όνομα και επίθετο δημιουργού: …………………………….…………………………………………..
Υπογραφή: ………………………………………………………………………………………………….
Σύμφωνα με τα άρθρα υπ’ άριθμ. 1341 και 1342 του Ιταλικού Αστικού Κώδικα δηλώνω /δηλώνουμε ότι:
Αποδέχομαι/αποδεχόμαστε τους όρους που αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στα άρθρα: αριθμ.8 (επιστροφή υλικού), αριθμ. 9 (αποδοχή των όρων, συμφωνία για την αναπαραγωγή και δημοσιοποίηση του υλικού για σκοπούς πληροφόρησης και διαφήμισης της (Biennale), αριθμ. 11 (δικαιώματα των διοργανωτών για τα έργα τέχνης, η παροχή άδειας για την έκδοση, αναπαραγωγή και διάθεση κάθε συλλογικής δουλειάς που προέκυψε από το υποβληθέν υλικό, παραίτηση κάθε δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας σε ότι αφορά την BJCEM).
Ημερομηνία και Τόπος: ………………………………………………………..………………………….
Όνομα και επίθετο δημιουργού: ………………………………………………………….……………..
Υπογραφή: …………………………………………………………………………………………………..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου