Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2012

π Project Ιωάννα Κουλούρη


Με ρωτούν τι είναι το π project. Γιατί π;

Το π είναι αριθμός Άρρητος. Όπως το project. Εδώ παρακολουθείτε την αρχή.

Το π είναι ένα σημείο συνάντησης των τεχνών. Μοιραζόμαστε ό,τι αγαπάμε και σας καλούμε να μοιραστείτε το βλέμμα σας μαζί μας.

Στο πρώτο μέρος του project θα σας γνωρίσουμε ανθρώπους, που είτε γνωρίζαμε πριν την δημιουργία του π και θέλουμε να τους γνωρίσετε και εσείς, είτε εκείνους, που θέλησαν να μοιραστούν το όραμά τους μαζί μας.

Στο δεύτερο μέρος θα παρακολουθήσετε πώς αυτά τα πρόσωπα θα συνεργαστούν για να ετοιμάσουν κάτι πρωτότυπο για το π project. Όλοι όσοι το επιθυμούν θα δημιουργήσουν από κοινού.

Τι θα δημιουργήσουν; Το π συστήνεται σιγά - σιγά και ανοίγει τα χαρτιά του. Αφηγούμαστε μία ιστορία.

Μόνο για ένα πράγμα θα σας προκαλέσουμε να αμφιβάλλετε διαρκώς.
Για την θέση σας. Θεατής;
Ή πρωταγωνιστής;

Η δημιουργός του π project
Ιωάννα Κουλούρη
facebook page π Project


Ποια είσαι; Τι μπορείς να κάνεις για μένα;

Eίμαι φωτογράφος. Οι περισσότεροι χαμογελούν και αναλογίζονται εκείνους τους ανθρώπους με τις μεγάλες μαύρες μηχανές που κάνουν –ενίοτε γραφικά- ακροβατικά σε γάμους, βαφτίσεις και άλλα κοινωνικά γεγονότα όπου οι φωτογραφιζόμενοι προσπαθούν να φανούν λίγο πιο λαμπεροί, πιο όμορφοι από τις εκατοντάδες πλέον φωτογραφίες που βγάζουν καθημερινά με τις ψηφιακές μηχανές τους, το instagram κ.τ.λ.

Αγαπώ αυτές τις φωτογραφίες. Έχουν πάνω τους το χάδι της προσωπικής στιγμής. Αν και φωτογράφος έχω εκατοντάδες κρυμμένες ανάλογες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες αυτές είναι σαν ένα μυστικό, σαν το παραδοσιακό «ξεμάτιασμα» που περνά από γενιά σε γενιά. Μη με συγχέετε με αυτό.

Εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο από ένας Sniper. Μπορώ να διακρίνω την βέλτιστη στιγμή και να την αποτυπώσω για πάντα. Είμαι το μάτι που διακρίνει ό,τι ακόμα και ο ίδιος ο φωτογραφιζόμενος αδυνατεί να αντιληφθεί. Απεικονίζω μία εικόνα, που έχω δημιουργήσει η ίδια για να αναδείξω ό,τι καλύτερο διαθέτει εκείνος που θα σταθεί απέναντί μου. Δεν παραδίδω μαθήματα αισθητικής, δεν διδάσκω ιστορία τέχνης. Δεν φωτογραφίζω ανθρώπους. Απεικονίζω τα οράματά τους. Την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Και ό,τι δεν θα παραδεχτώ ποτέ στις συζητήσεις μας είναι πως τους βοηθώ να ανακαλύψουν τον λαμπερό, δημιουργικό, ξεχωριστό εαυτό τους και να τους βοηθήσω να φτάσουν εκεί.

Παραδίδοντας τις φωτογραφίες μου κάποιες φορές οι άνθρωποι στέκονται και τις παρακολουθούν σιωπηλοί, σχεδόν απογοητευμένοι. Τους ρωτώ αν κάτι δεν τους αρέσει, αν θα ήθελαν κάτι άλλο.
- Δεν είμαι αυτός/αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία. Εγώ είμαι άσχημος, ανασφαλής, παγιδευμένος στα όρια που συμφωνήσαμε με τους άλλους πως μπορώ και μου πρέπουν.

Και έτσι κάπως ξεκίνησε η δουλειά που κάνω τώρα. Να βοηθώ τους ανθρώπους να παρουσιάσουν στους άλλους ό,τι καλύτερο έχουν και να διεκδικήσουν ό,τι τους αξίζει. Τίποτε λιγότερο από το καλύτερο. Σύμβουλος επικοινωνίας; Image making; Social Media Artist; Όχι. Κάτι πολύ περισσότερο και πέρα από τις ευκολίες που μας παρέχει η πίεση του χρόνου.

Ό,τι κάνω για εσάς είναι ο άνθρωπος, που απεικονίζεται στις φωτογραφίες μου, να απεικονίζεται από κάθε φωτογράφο (επαγγελματία ή μη) κάθε στιγμή, που ο ίδιος θα επιλέξει. Δίνω πνοή στις φωτογραφίες. Δίνω εικόνα στο όραμά σας. Σας δίνω το πρώτο και το πιο σημαντικό σας όπλο στην πορεία σας προς την επιτυχία. Την εικόνα. Σας μαθαίνω να σας λένε ναι, χωρίς να είναι σίγουροι ποια ήταν η ερώτηση.

Ιωάννα Κουλούρη

Twitter: Ioanna Koulouri @ProjP
Linkedin: Ioanna Koulouri
email: ioanna.koulouri.p@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: