Παρασκευή, Απριλίου 27, 2012

TRIAGE Η τεχνική που δεν μας δίδαξε κανείς.


Ανοίγεις τα μάτια.

 Ο κόσμος απέναντι ό,τι έχει απομείνει από μία μαζική καταστροφή. Νεκροί, τραυματίες, ουρλιαχτά και πολλά συντρίμμια. Ακόμα και αν είναι όνειρο, η αφύπνιση δεν είναι επιλογή. Όχι προς το παρόν. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Έχεις δύο πράγματα μόνο. Την γνώση πως η βοήθεια είναι στον δρόμο και ένα χέρι γεμάτο πολύχρωμα καρτελάκια. 


Καρτελάκια με παράλληλες χρωματιστές λωρίδες. Μαύρη, κόκκινη, κίτρινη και πράσινη. Σκίζεις στο σωστό χρώμα και το αφήνεις πάνω σε κάθε άνθρωπο που συναντάς. Μαύρο για όποιον είναι νεκρός. Κόκκινο για όποιον χρειάζεται άμεση βοήθεια. Κίτρινο για όποιον μπορεί να περιμένει. Πράσινο για όποιον δεν χρειάζεται άμεση βοήθεια. 


Triage. 


Δεν μπορείς να τους σώσεις όλους. 


Κάθε λάθος καρτελάκι μπορεί να κοστίσει μία ζωή ή και περισσότερες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ξαφνικά δεν είναι τόσο ηρωικό όσο στην τηλεόραση. Ξαφνικά δεν έχεις χρόνο για βαθυστόχαστες σκέψεις και βαρύγδουπες εκφράσεις. Αυξάνουν τα μαύρα καρτελάκια σου. Κινήσου. Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν αλλά θα παίρνει μόνο έναν την φορά. 


Ο καθένας ξύπνησε στον δικό του χρόνο στην δική του προσωπική καταστροφή. Μια οικονομική κατάρρευση, που μας βρήκε τους περισσότερους απροετοίμαστους. Ύβρης. Τίσις. Νέμεσις. Από την εκπλήρωση επιθυμιών στον αγώνα για επιβίωση. Σχέσεις που δοκιμάζονται και ενίοτε διαλύονται. Σώματα που αρρωσταίνουν και μυαλά που εξωθούνται στα άκρα. Οι νεκροί και οι τραυματίες που ουρλιάζουν στα χαλάσματα, η ζωή μας που μας καλεί να πάρουμε αποφάσεις.


Μα δεν μας έμαθαν triage στο σχολείο. Κανένας δεν μας προετοίμασε για αυτό. Κάποιοι δεν βλέπουν τα πολύχρωμα χαρτιά στα χέρια τους. Οι περισσότεροι αγνοούν ότι η βοήθεια έρχεται. Όλοι όμως νιώθουν τον χρόνο που μετρά αντίστροφα. 


Κοιτάξτε ξανά το χέρι σας. 

Μαύρο. 
Κόκκινο. 
Κίτρινο. 
Πράσινο.

 Έχετε τις πληροφορίες που σας χρειάζονται για να αποφασίσετε τι είναι μαύρο και θα μείνει εκεί. Έχετε την επιλογή του τι θα σώσετε από τα υπόλοιπα. Η ζωή σας είναι. Μην στέκεστε ακίνητοι. Η βοήθεια έρχεται. Ο σοφός εαυτός σας γνωρίζει. Ο χρόνος μετρά. Ο χρόνος δεν υπάρχει. Ο τελευταίος που θα φύγει, θα είστε εσείς.


Καλώς ορίσατε στον κόσμο σας. Καλώς ήρθατε στην δική σας viral reality.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.