Σάββατο, Μαΐου 16, 2009

Η eurovision του alexander rybak (Norway 's Fairytale 2009)

H μεγάλη Κυρία της Εurovision είναι αδιαμφισβήτητα η Patricia Kaas (S'il fallait le faire). Με τραγούδια θρύλους πατά στη σκηνή της Μόσχας και τρίζουν τα videowαlls. Ακόμη και όσοι αναρωτιούνται σχετικά με το ποια είναι, έχουν σιγοτραγουδήσει τη διασκευή ενός τραγουδιού που είναι πλέον κλασσικό. Δεν είναι άλλο από το “les homes qui passent maman” το οποίο διασκεύασε η Χαρις Αλεξίου με τον τίτλο «Οι άντρες περνούν μαμά» Και μόνο το γεγονός ότι οι υπόλοιπο καλλιτέχνες θα μοιραστούν την σκηνή μαζί της, υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκώμενες συνεργασίες που θα είχαν τηρουμένων των επαγγελματικών αναλογιών.
Η Patricia Kaas πήγε στη Μόσχα κουβαλώντας την ιστορία, που η ίδια έφτιαξε μέσα σε μία πορεία 20 ετών, με τα ζενίθ και τα ναδίρ της, τις αυτοαναφορες (το ασπρόμαυρο πάτωμα – ευθεία αναφορά στο videoclip του τραγουδιού “les homes qui passent maman” ). Σκεφτείτε αν η ΕΡΤ του χρόνου έκανε απευθείας ανάθεση στην κ. Αλεξίου εκείνη θα πήγαινε; (Μη μειδιάς εσύ εκεί πίσω, σε βλέπω). Ρητορικό το ερώτημα, προχωρώ.

Ο 23χρονος Νορβηγός alexander rybak από την άλλη πήγε εκεί ευελπιστώντας να γράψει ιστορία με το τραγούδι του Fairytale. Με μητέρα διάσημη πιανίστρια και πατέρα γνωστό βιολιστή, ακολούθησε την οικογενειακή κλίση/παραδοση ξεκινώντας μουσική από την ηλικία των 5 ετών. Έμαθε βιολί και πιάνο (όλοι όσοι παίζουν βιολί, υποχρεώνονται όταν φτάσουν σε 1 επίπεδο να μάθουν και πιάνο), προφανώς με τα αντίστοιχα θεωρητικά μαθήματα (θεωρία, αρμονία, αντίστιξη, σύνθεση… και όρεξη να έχεις γενικά).

Γεννήθηκε στην Λευκορωσία αλλά αργότερα η οικογένεια επέστρεψε στην χώρα καταγωγής της, δηλαδή τη Νορβηγία. Ο μικρός συνέχισε τις σπουδές του και από το 2004 άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός μέσω μουσικών βραβείων και τη συμμετοχή του αργότερα σε μουσικό παιχνίδι αναζήτησης ταλέντων.

Το τραγούδι -σύμφωνα με δήλωσή του- το έγραψε μετά από έναν χωρισμό και κατά τη διάρκεια ενός μοναχικού ταξιδιού. Πρώτα συνέθεσε τη μουσική και στη συνέχεια πρόσθεσε τα λόγια. Ο κίτρινος εαυτός μας έμαθε με γαργαλιστική ευχαρίστηση ότι η πρώην σύντροφος, νυν παντρεμένη και μέλλουσα ημι-διάσημη μούσα του εργάζεται σε νυχτερινό μαγαζί και δίνει συνεντεύξεις για την σχέση τους, διεκδικώντας τα δικά της 15 λεπτά διασημότητας.
Ερωτώμενος ο δημιουργός για αυτή την εξέλιξη, απάντησε. «Εγώ μίλησα για αυτό (μέσω του τραγουδιού). Η σειρά της είναι. Το βρίσκω λογικό να θέλει να βοηθήσει την καριέρα της» (Ρίμπακ – πρώην: 2-0)

O μικρός έλιωσε για χρόνια τα δάχτυλα του στο βιολί-γραβάτα. (Όποιος νομίζει ότι είναι εύκολες οι μουσικές σπουδές ας αναλογιστεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον 12 χρόνια για το πρώτο πτυχίο, με καθημερινή επίπονη και επίμονη εξάσκηση, χωρίς καλοκαίρια, διακοπές και λοιπά τυχερά… -παρεπιμπτώντως η υπέροχη μουσική μέχρι να ακουστεί πραγματικά υπέροχη, έχουν περάσει αρκετές ώρες εξάσκησης, που έχουν τόση σχέση με το τελικό αποτέλεσμα ακουστικά όσο τα «παρατράγουδα» με την Μαρία Καλλας-.)
Η μουσική είναι αμείλικτη. Αν την αφήσεις μία, σε αφήνει 10. απαιτεί στρατιωτική πειθαρχία και πείσμα, περισσότερο από ότι φαντάζεσαι για να μην χάσεις τον στόχο σου, την μουσική και το πιο σημαντικό... την αγάπη και το παθος σου για αυτή.

Δεν με νοιάζει καθόλου αν ο Νορβηγός είναι ή δεν είναι ψωναρα. Όσοι επιβιώνουν από τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης φυσικα και είναι ψωναρες γιατί ξέρουν πως έχουν καταφέρει κάτι που οι περισσότεροι δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να προσπαθήσουν. Το αν θα το δείχνουν ή όχι εξαρταται από την γενικότερη παιδεία αλλα δείξε μου έναν ανθρωπο που έχει κανει 12 χρόνια κλασσική μουσική και δεν είναι αλλού και εγώ θα το κλειδώσω το ακατοίκητο (σ.σ. : το blog).
Την στιγμή που όλοι ισχυριζόμαστε ότι γράφουμε, ζωγραφίζουμε, τραγουδάμε και γερνάμε πάνω από σκονισμένα τετράδια, αδιάφορα blogs ή βιβλία, που πληρώσαμε οι ίδιοι να εκδοθούν –από επιλογή ή από ανάγκη- ο Νορβηγός μας κλείνει πονηρά το μάτι και μας λέει «Εγώ τα κατάφερα. Εσύ;;;»

Ανεβαίνει στη σκηνή και το γουστάρει. Σε διεκδικεί. Σε γοητεύει. Ζει για αυτό, αναπνέει μέσα από αυτό. Και τότε καταλαβαίνεις γιατί εσύ είσαι πίσω από τον υπολογιστή και διαβάζεις αυτές τις φλυαρίες, αντί να ζεις το δικό σου παιδικό όνειρο. Πολύ απλά γιατί εσύ μπορείς, μπορείς και ζεις χωρίς τα παιδικά σου όνειρα.
Εκείνος όμως δούλεψε σκληρα για το δικό του «παραμύθι». Έγινε μουσικός, επέτρεψε στον εαυτό του να ζήσει (δύσκολο πραγμα ο πρωταθλητισμός γαρ, αν σου κολήσουν την ρετσινια του ταλέντου και 2 γονείς με αναγνωρίσιμο ονοματεπώνυμο) και εντέλει να μας τα τραγουδήσει με όλη την ύβρη που κουβαλούν στους ώμους τους τα 23 του χρόνια.

Ο μικρός κατάφερε να κάνει τον λυγμό του διονυσιακό πανηγύρι του έρωτα. Τι θες, τι περιμένεις από έναν νέο 23 ετών; Να τραγουδα την αλήθεια του, γυρίζοντας σε πίσω... τότε που νόμιζες ότι ο χρόνος θα σταματούσε στα 23 σου χρόνια.

Τι είναι όλο αυτό το θέαμα; Μια γιορτή. Μια μεγαλη, φωνακλού, λαμπερή -ενίοτε κιτσατη-, χαρούμενη γιορτή και για μένα μια γιορτή δεν μπορεί να έχει τον ψυχρό επαγγελματισμό του Σάκη με την ρομποτική τελειότητα του. Δεν παω Μέγαρο, ούτε στο χειρουργείο!



Μια γιορτή θέλει τραγούδι που να βγάζει το "αχ" απ’ την ψυχή και να γεμίζει στάδια και σπίτια.
Θέλει χορό, όπου ακολουθείς ασυναίσθητα σαν ποντικάκι του Χαμελιν.
απαιτεί να στέκεται λαμπερός σαν αστρο σα να λεει στον κόσμο «κοίτα με». αλλα όχι με ψιλα γραμματα από κατω "μην αγγίζετε - αποστειρωμένο" αλλα "απλωσέ το χέρι σου, να σε παρω στο ταξίδι μαζί μου"

"Σαν τον Φοίνικα βγήκα από τις στάχτες μου ξανά και γιορτάζω, εσένα, εμένα, τη ζωή, το εφήμερο του έρωτα."

Και εγώ στέκομαι ανάμεσα σας και κοιτώ και χαίρομαι, που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι σαν τον αλέξανδρο που τα καταφέρνουν με τις σπουδές και το πείσμα τους, όχι τους κοιλιακούς και τον οδοντογιατρό τους (και μαλιστα πριν την κλιμακτήριο/εμμηνοπαυση/σύνταξη/θανατο). Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που στέκεται δίπλα σε ανθρώπους όπως η Patricia Kaas και o Andrew Lloyd Webber και τους κλείνει πονηρά το μάτι.
...Και αν καταφέρει και βγει πρώτος θα χειροκροτήσω ακόμα περισσότερο γιατί ανάμεσα σε ταλέντα και αστέρια τέτοιου βεληνεκούς, αυτός έχει ακόμα έναν άσσο τελευταίο, κρυμμένο στο μανίκι του. Τη νιότη του.

«αι της αγάπης μαχαιριά….» που θα ‘λεγαν με λόγια δανεικά κάτι φωνές απ’ τα παλιά.

Καλή επιτυχία Ρίμπακ!



Υς…. Και σε ευχαριστώ που για 1 ανάρτηση -3 μήνες πριν- κοντεύεις να μου φέρεις τόσο κόσμο σε 3 μέρες, όσος έχει περάσει συνολικά σε 3 χρόνια
"Roll with the Wind" απλα υπέροχο....

Alexander Rybak performing "Visa vid vindens ängar" at a concert in Tromsø 25.03.2009.

beyond the sea/ Hedda award (best debutant actor 2007) intervew

ακόμα μια εκτέλεση του "παραμυθιού"....

μίλησε κανείς για ψώνιο; η συνέντευξη ενός παιδιού που προτιμα να συνεχίσει να μιλα στο τηλέφωνο με την μητέρα του από το να της το κλείσει καταμουτρα γιατί καποιος "δημοσιογραφος" του απλώνει επιθετικα 1 μικρόφωνο.

Update: Fairytale (Parody)
Η παρωδία δεν αργήσε να έρθει και είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν και αλλες. Το τραγούδι από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει.
(Το τραγουδακι το έκλεψα από το blog της Θείας Ντόννας)

13 σχόλια:

Spark D' Ark είπε...

Years ago, when I was younger,
I kinda liked a girl I knew.
She was mine, and we were sweethearts
That was then, but then its true

Im in love with a fairytale,
even though it hurts
Cause I dont care if I lose my mind
Im already cursed.

Every day we started fighting,
every night we fell in love
No one else could make me sadder,
but no one else could lift me high above

I dont know what I was doing,
when suddenly, we fell apart
Nowadays, I cannot find her
But when I do, well get a brand new start

Im in love with a fairytale,
even though it hurts
Cause I dont care if I lose my mind
Im already cursed

Shes a fairytale
Yeah
Even though it hurts
Cause I dont care if I lose my mind
Im already cursed

Ένδειξη ζωής είπε...

Χειροκροτώ Σαπρκούλα γιατί δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο μαί σου!
Καλή του επιτυχία όπως το είπες.

Adamantia είπε...

Aσε που έχει κι εκείνο το ύφος σαν μικρό παιδάκι που το μόλις το μαλώσανε και ψάχνει γύρω του για βοήθεια. Γλύκας είναι και μπράβο του. Δεν ξέρω βέβαια αν το να κερδίσει θα του κάνει καλό ή κακό γιατί το σύστημα είναι αδηφάγο ως γνωστόν, αλλά του αξίζει.
Αλλά η Πατρίσια καλά θα κάνει να χάσει για να μάθει να μην εκθέτει έτσι το ταλέντο και την ιστορία της.
Σταματα με καλε!

Spark D' Ark είπε...

@Ένδειξη ζωής
ακόμα και αν δεν κερδίσει, μας θύμισε πώς ξεκίνησε η eurovision. Σαν φεστιβαλ μουσικής διαφορετικών χωρών... ένας νέος μουσικός με αστρο να μας θυμίσει πώς γίνεται η ζωή, τέχνη....

@Adamantia

όσο για σένα...
το ξέρω αυτό το βλέμμα, είναι του χαιδιαρη που ξέρει ότι παντα θα του γίνονται τα χατήρια γιατί είναι ξεχωριστός και το εκμεταλλεύεται, έχω 1 ίδιο στο σπίτι μου ;)
όσο για την πατρίσια, δεν νομίζω ότι εκτέθηκε. πήγε χωρίς το αγχος της πρόκρισης, μίλησε όπου ήθελε, όταν το ήθελε, αντιμετώπισε τους παντες με το αρμόζον σταριλίκι, τους έσφαξε αριστοτεχνικα με το βαμβακι όλους α λα γαλλικα, θα πει το τραγούδι της και μέσα στα 10.000.000 τηλεθεατών θα την ακουσουν και καποιοι αλλοι για πρώτη και τελευταια φορα στη ζωή τους.
γιατί δεν αντέχω αλλο ερωτήσεις του τύπου "ποια είνα η πατρίσια;", ποιος είναι ο Βέμπερ; Τι είναι το φαντασμα της όπερας;

πού είναι το κρατος; Πού είναι η απόλυτη ελληνίδα σταρ;
(gossip: ρωτανε την "απόλυτη"..
-πώς σας φανηκε το τραγούδι του Σακη;
- Δεν πρόλαβα να το ακούσω!

αλεξααααντερ! πού ήσουν όταν έλιωνα στα ωδεία; (σου αλλαζαν παμπερς προφανώς....)

αντε και στα δικα μας παραμύθια!

Amethystos είπε...

Τον βαρέθηκα να τον ακούω 3 μήνες σερί.....
Έλιωσαν τα νεύρα μου.

Άντε Patricia τρέλλανε μας.

Και βεβαίως θα χαρώ να δω όσο γίνεται ψηλότερα το "Rändajad" (που δεν σχολίασες ΚΑΘΟΛΟΥ).

Καλό παιδιάστικο 3ωρο σε όλους! :P

Ps: ποιος είναι ο Βέμπερ;

Spark D' Ark είπε...

Eurovision 2009 Estonia: Urban Symphony - Rändajad

Kõrbekuumuses liiva
Lendab kui jääkülma lund
Öö peagi laotamas tiivad
Rändajaid saatma jääb tuul

See on tee nad rändavad nii päevast päeva
See on tee nad rändavad siis ajast aega
See on tee ta nähtamatu rajana kulgeb
Nende ees ta ootab kui riskida julged

Külmunud hingi vaid saadab
Kuuvalgus varje neist loob
Päikesekiirena sooja
Hommik taas endaga toob

See on tee nad rändavad nii päevast päeva
See on tee nad rändavad siis ajast aega
See on tee ta nähtamatu rajana kulgeb
Nende ees ta ootab kui riskida julged

Nad rändavad nii päevast päeva
Nad rändavad siis ajast aega
Ta nähtamatu rajana kulgeb
Ta ootab kui riskida julged

Üle mägede taevasse kaigub hääl

See on tee nad rändavad nii päevast päeva
See on tee nad rändavad siis ajast aega
See on tee ta nähtamatu rajana kulgeb
Nende ees ta ootab kui riskida julged
See on tee

English Translation
The Nomads

In the desert heat the sand
Blows like ice-cold snow
Night soon unfurls her wings
Nothing but the wind to escort the nomads

It is the way they wander from one day to the next
It is the way they wander from one life to the next
It is the way it weaves an invisible path
Before them it waits until you are ready to take the risk

It conveys only frozen souls
The moonlight makes shadows of them
Warmth in a ray of sunlight
Is what the morning brings once again

It is the way they wander from one day to the next
It is the way they wander from one life to the next
It is the way it weaves an invisible path
Before them it waits until you are ready to take the risk

They wander from one day to the next
They wander from one life to the next
It weaves an invisible path
It waits until you are ready to take the risk

A voice echoes over the mountains up to the heavens

It is the way they wander from one day to the next
It is the way they wander from one life to the next
It is the way it weaves an invisible path
Before them it waits until you are ready to take the risk
It is the way

Σςςςςς ξεκίνησε :) για την Εσθονή "Μόνικα Μπελούτσι" (που την αδικεί η σύγκριση καθώς οι περισσότεροι κόλησαν εκεί.. θα επεκταθώ προσεχώς όπως +στα υπόλοιπα :)

Βέμπερ... ο ζωντανός θρύλος του μιούζικαλ με παραστασεις που παιζονται για δεκαετίες ασταματητα...

Cats
The phantom of the Opera
Jesus Christ Super Star
μερικα απο τα πιο γνωστα του έργα

http://www.youtube.com/watch?v=Ej1zMxbhOO0

το προηγούμενο είναι το πιο αναγνωρίσιμο. προσωπικα μου αρέσει + αυτή η εκδοχή

http://www.youtube.com/watch?v=8VgLKXD-BoY

lyrics are here.........
The Phantom Of The Opera
Tarja & Marco (vocals)
[CHRISTINE:] Tarja
In sleep he sang to me - In dreams he came
That voice which calls to me - And speaks my name
And do I dream again - For now I find
The Phantom of the opera is there - Inside my mind
[PHANTOM:]Marco - Sing once again with me
Our strange duet
My power over you - Grows stronger yet
And though you turn from me - To glance behind
The Phantom of the opera is there - Inside your mind
[CHRISTINE:] Tarja - Those who have seen your face Draw back in fear - I am the mask you wear
[PHANTOM:] Marco - It's me they hear
[TOGETHER:] Your spirit and my voice
In one combined
The phantom of the opera is there - Inside your mind
[CHRISTINE:] Tarja
Opera- Beware - Phantom of the opera
[PHANTOM:] Marco - In all your fantasies
You always knew - That man and mystery
[CHRISTINE:] Tarja - Were both in you
[TOGETHER:]
And in this labyrinth - Where night is blind
The phantom of the opera is there - Inside your mind
[PHANTOM:] Marco - Sing my angel of music

Spark D' Ark είπε...

Στην υγεια του!

Στα καλύτερα που έρχονται!

Amethystos είπε...

1)E! εντάξει κέρδισε αυτός που ξέραμε από καιρό.

2)Η patricia έκανε άσχημη εμφάνιση αλλά καλά τα πήγε σε βαθμούς.

3)Άντε τώρα που δυσκόλεψε λίγο το πράγμα μπας και στείλουμε και κανένα καλό τραγούδι και εμείς. (Μόνη της βοήθεια από τις εταιρείες τηλεφωνίας δεν φτάνει πλέον) ;)

4)Ευχαριστώ για την μετάφραση του Rändajad στα Αγγλικά αλλά όπως μπορείς να υποψιάζεστεις την είχα βρεί.

Να και το youtube channel της Sandra Nurmsalu (έχω κάνει subscribe εδω και καιρό)
youtube.com/user/sandranurmsalu

5)Πάλι καλά που μου απάντησες για τον Βέμπερ :P

Εμένα πάντως μ'αρέσει πιο πολύ το Memories (Κατά προτίμηση Streisand)
youtube.com/watch?v=pyx2n_p9OZ8

Πάντως δεν ξέρω αν ο ALW έκανε καλά, που έδωσε λεφτά του για αυτή τη θέση, αλλά με τέτοιο τραγούδι... where are you going Karamitros.

6)ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

kondoras είπε...

Πρώτη φορά μπαίνω στο blog σου και το οφείλεις στον Νορβηγό!
Θα συμφωνήσω μαζί σου. Χάρηκα για την πρωτιά του. Κυρίως χάρηκα για το κέφι, την ζωντάνια, το χαμόγελό του που μας πρόσφερε. Η Eurovision είναι ένα πανηγύρι που - θα έπρεπε να - μας κάνει χαρούμενους, όχι - και καλά - ανταγωνιστικούς. Αυτό μας θύμησε ο Alexander Rybak και γι'αυτό τον ευχαριστώ.

Spark D' Ark είπε...

@Amethystos
η Kαας και το "παπακι παει στην ποταμια" να ελεγε με την φωνή που έχει και το συναισθημα που βγαζει παλι η σταρ που ξέρουμε θα παρέμενε (αν +κατα την γνώμη μου ήταν πολύ καλύτερη από την αγγλία και την προτιμώ στην θέση αυτή+την αξιοπρέπεια της παρα τον βεμπερ που έδινε συνεντέξεις και παρακαλούσε.. "σας παρακαλω ψηφίιιιστε μας". ατυχης στιγμή σε μια ανεπαναληπτη καριέρα

το φανταστηκα ότι το είχες βρει το τραγούδι αλλα σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία μέσω των στίχων να γυρίσουν πίσω στο τραγούδι και να ανακαλύψουν κατι ακόμα όσοι το προσπέρασαν βιαστικα και ενδεχομένως επιπόλαια.

@kondoras
καλωσόρισες στο φτωχικό μου :)
o πιτσιρίκος έχει το αγγιγμα του Μίδα από ότι φαινεται. Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες :)

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΑΣ!!!ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ!!!ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

Spark D' Ark είπε...

Alexander Rybak and FRIKAR dance company win Eurovision 2009 Norway with "Fairytale" getting 75% of the votes. Alexander is famous for winning the Norwegian TV program "Kjempesjansen" and the play "Fiddler on the roof", while FRIKAR dance company has got success in So you think you can dance Scandinavia, Norways got talents and has brought the traditional acrobatic Norwegian dance to the European stages of ballet and music. FRIKAR got traditional and contemporary dancers, break dancers, capoeira dancers and sircus artists in the crew. The dance in this clip is called halling

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΕΛΛΑΔΑ Ο ALEXANDER RYBAK ΙΣΧΥ???