Πέμπτη, Μαΐου 13, 2010

Διαγωνισμός συγγραφής σεναρίου ταινιών πολύ μικρού μήκους 3’ (έως 30/5/2010)


Φιλοδοξούμε στα «μικρά»!

Η t-shOrt, πιστή στην υπόσχεση που έδωσε στην τελετή απονομής των βραβείων της «microγραφής 2009»,  ξεκινάει τον επόμενο διαγωνισμό σεναρίων «microγραφή 2010» με μια πρόκληση:

σενάρια για πολύ μικρού μήκους ταινίες

μέχρι 3’ (τρία λεπτά)

ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ, ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ


Στόχος μας η ανάδειξη των νέων σεναριογράφων που τολμούν να «παλέψουν» με το χρόνο και να δημιουργήσουν δυνατές ιδέες και μικροσενάρια, που θα κάνουν τη διαφορά στα κινηματογραφικά δρώμενα, αναπτύσσοντας μέσα σε τρία λεπτά τη δύναμη που έχουν τα ζητήματα που θέλουν να θίξουν και για τα οποία ενδιαφέρονται να μιλήσουν.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής          1η Απριλίου 2010
Ημερομηνία λήξης υποβολής            30η Μαΐου     2010

Σας προκαλούμε και σας προσκαλούμε!!

Δυνατή ιδέα, Πολύ Μικρό σενάριο, Εφικτή παραγωγή.

Σχεδιάζουμε το... μικρότερο μικρό σενάριο, τώρα!!!

Σκεπτικό


Βασικό σκεπτικό μας, η δημιουργία  πολύ μικρών σεναρίων

 • με δυνατές σεναριακές ιδέες,
 • με ισχυρή σεναριακή γραφή,
 • με εφικτό πεδίο παραγωγής (low budget),
για ταινίες ΜΕΧΡΙ τρία (3) λεπτά.

Ο διαγωνισμός σεναρίων "microγραφή" σχεδιάστηκε από την αναγκαιότητα για ουσιαστικότερη διακίνηση της μικρής ταινίας στην κινηματογραφική αγορά. Δίνει κίνητρο στους σεναριογράφους που ενδιαφέρονται για την συγγραφή πολύ μικρών σεναρίων με δυνατές ιδέες, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία τους με την κινηματογραφική κοινότητα. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα σενάριά τους στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και σκηνοθέτες, αυξάνοντας την πιθανότητα να μεταποιηθούν σε κινηματογραφική ταινία.

Παράλληλα η σχεδιασμένη διαδικασία για την  προβολή των σεναρίων και των σεναριογράφων μέσα από τον διαγωνισμό, δίνει δυνατότητες για μια καλύτερη θέση ακόμη και στα σενάρια που δεν θα προκριθούν. Σημαντικό στοιχείο στο σκεπτικό μας, ο εμπλουτισμός της πρώτης και μοναδικής ηλεκτρονικής τράπεζας σεναρίων, ειδικά για μικρού μήκους ταινίες, (δημιούργημα της t-shOrt), μέσα από την οποία, ανά πάσα στιγμή, μπορούν να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες παραγωγής ενός σεναρίου.

Το βιβλίο, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι εκδηλώσεις αφορούν στην όσο το δυνατόν ισχυρή και αποτελεσματική σχέση του σεναρίου με το ζωτικό του χώρο... που σε καμία περίπτωση δεν είναι το συρτάρι του δημιουργού.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η μικρού μήκους ταινία, είδος ιδιαίτερα δύσκολο και βαθιά καλλιτεχνικό, έχει μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, την δική της αυτόνομη, αλλά σε μεγάλο βαθμό προβληματική, αντιμετώπιση. Η συνηθισμένη διάρκεια για μια μικρού μήκους ταινία είναι τα 15 με 20 λεπτά, γεγονός που την αποδυναμώνει σε παραγωγικό αλλά και σε επίπεδο διανομής. Μεγάλο ποσοστό ταινιών αγγίζει πολύ συχνά και τα 50 λεπτά, ενώ ελάχιστες κάθε χρόνο είναι οι ταινίες με πολύ μικρές διάρκειες, έλλειψη βασική για τους γνωρίζοντες τα κινηματογραφικά δεδομένα. Έτσι τα φεστιβάλ είναι η μοναδική κατάληξη των ταινιών που η διάρκειά τους είναι μεγάλη και ασύμφορη.

Οι νέοι πρέπει να μάθουν την μικρού μήκους ταινία στην πραγματική της διάσταση, που είναι η σχέση της με τον χρόνο. «Ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ταινίες μικρού μήκους, καλύτερη είναι η μικρότερη». Και αυτό γιατί η "πάλη" με τον χρόνο, δίνει την δυνατότητα για περισσότερο δύσκολη εργασία και σε σεναριακό αλλά και σε σκηνοθετικό επίπεδο. Η βασική αξία για την μικρού μήκους ταινία πηγάζει από το την αντίστροφη σχέση χρόνου - αξίας. Η μεγαλύτερη αξία στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Με το πολύ μικρό και παραγωγικά εφικτό σενάριο, ο σεναριογράφος και με την σειρά του ο σκηνοθέτης, θα καταφέρει να δαμάσει τον χρόνο που είναι και το βασικό του εργαλείο.

Παράλληλα το τελικό προϊόν, η πολύ μικρή ταινία, με αυξημένες τις πιθανότητές της, θα μπορεί να ανταγωνιστεί και σε φεστιβαλικό επίπεδο αλλά και σε κινηματογραφική (και όχι μόνο) διανομή.

Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα είναι μια σκόρπια υπόθεση που προσπαθεί να οργανωθεί και δεν τα καταφέρνει. Η απουσία ουσιαστικής σεναριακής παιδείας και κινηματογραφικής εκπαίδευσης είναι η αρχή του κακού.

Το πρόγραμμα "microγραφή" φιλοδοξεί και μπορεί να προσανατολίσει στην πραγματική κατάσταση και να παράξει σενάρια με τις σωστές προδιαγραφές:

δυνατή ιδέα, μικρή διάρκεια, εφικτή παραγωγή.

Κανονισμός του διαγωνισμού "microγραφή"


 1. Η "microγραφή" είναι διαγωνισμός για πολύ μικρά σενάρια κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους και είναι αναρτημένος στο επίσημο site της εταιρείας, δηλαδή στο www.t-short.gr/t-short/senaria.
 2. Διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία t-shOrt, μία φορά κάθε χρόνο. 
 3. Για το 2010 ξεκινάει την 1η Απριλίου και η ημερομηνία λήξης των συμμετοχών είναι στις 30 Μαϊου (αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό με σφραγίδα ταχυδρομείου 30 Μαϊου 2010). 
 4. Στη διαμόρφωση και την εκτέλεση του διαγωνισμού συμβάλουν χορηγοί με χρήματα ή υπηρεσίες.
 5. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν όλοι οι σεναριογράφοι ανεξάρτητα από την ηλικία τους και πρέπει να είναι Έλληνες ή ξένοι που γράφουν στην ελληνική γλώσσα.
 6. Με το σκεπτικό ότι ο διαγωνισμός εστιάζει κυρίως  στα σενάρια και όχι στο πρόσωπο του σεναριογράφου, κάθε σεναριογράφος μπορεί να καταθέσει μέχρι και τρία σενάρια.
 7. Τα σενάρια πρέπει να είναι μέχρι 3 σελίδες Α4, σε κείμενο word και γραμματοσειρά Times New Roman των 12 points με άξονα την ελάχιστη ρύθμιση στη διαμόρφωση σελίδας του word. Σενάρια μεγαλύτερα δεν θα γίνονται δεκτά στο διαγωνισμό. Απόκλιση θεωρείται θεμιτή μέσα στην σχετικότητα των ρυθμίσεων του word με βάση τα παραπάνω δεδομένα, της τάξης του 5%.
 8. Τα σενάρια αφορούν αυστηρά σε διάρκεια ταινίας μέχρι και 3 λεπτά.
 9. Τα σενάρια αφορούν στα κινηματογραφικά είδη: μυθοπλασία, πειραματικός κινηματογράφος, κινούμενο σχέδιο, καθώς και σε όλα τα είδη κινηματογραφικής υπόθεσης (κωμωδία, δράμα, επιστημονική φαντασία, περιπέτεια, κ.λπ.).
 10. Τα σενάρια υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με την αίτηση υποβολής, στο site της t-shOrt.
 11. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό θα θεωρείται έγκυρη, μετά την ταχυδρομική αποστολή της υποβληθείσας ηλεκτρονικά αίτησης, υπογεγραμμένης, μαζί με τα συννημένα αρχεία (σενάριο, σύνοψη, περίληψη, και τον παρόντα κανονισμό), στην:  ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (t-short), Τ.Θ. 3184, τ.κ. 10210, ΑΘΗΝΑ.   
 12. Όλα τα σενάρια που υποβάλλονται εντάσσονται στην ηλεκτρονική τράπεζα σεναρίου της t-shOrt. 
 13. Ο σεναριογράφος φέρει την ευθύνη της κατοχύρωσης του σεναρίου του, υπογράφοντας την αίτηση συμμετοχής. Για όποιο βάρος ή νομικό ελάττωμα φέρουν τα υποβληθέντα σενάρια, υπεύθυνος είναι ο σεναριογράφος και σε καμία περίπτωση η διοργανώτρια εταιρεία. Συνιστούμε την κατοχύρωση των σεναρίων σας σε συμβολαιογράφο.
 14. Μετά την κατάθεση και την αποδοχή συμμετοχής, τα σενάρια δεν μπορούν να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό.
 15. Η απονομή των βραβείων διεξάγεται σε προκαθορισμένη ημερομηνία που ανακοινώνεται από το site στο link εκδηλώσεις.
 16. Οι σεναριογράφοι των βραβευμένων σεναρίων υπογράφουν τα ανάλογα συμβόλαια που αφορούν στην βράβευσή τους (βιβλίο, παραγωγή, κινηματογραφική διανομή, dvd) με την εταιρεία t-shOrt, η οποία αναλαμβάνει την υλοποίησή τους.
 17. Για όσο διαρκεί η διοργάνωση και μέχρι την απονομή των βραβείων, τα σενάρια δε μπορούν να συμμετέχουν σε άλλους διαγωνισμούς σεναρίων.
 18. Οι σεναριογράφοι των βραβευμένων σεναρίων για την έκδοση του Δ΄ τόμου δεσμεύονται να μην εκδόσουν το ίδιο σενάριο σε άλλη δεύτερη συλλογή.
 19.  Όλοι οι σεναριογράφοι δεσμεύονται να μην αναρτήσουν το σενάριο τους  σε άλλη τράπεζα σεναρίων στο διαδίκτυο. Επιτρεπτή ανάρτηση στο διαδύκτιο θεωρείται μόνο η ανάρτηση σε προσωπικό site του σεναριογράφου.
 20.  Ο διαγωνισμός μπορεί να αναβληθεί ή να ακυρωθεί αν συντρέχει σοβαρός λόγος.
 21.  Η διοργάνωση έχει το δικαίωμα για αλλαγές του παρόντος κανονισμού με την προϋπόθεση της έγκαιρης πληροφόρησης των συμμετεχόντων.
 22.  Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του παρόντος κανονισμού.
 23. Ο παρόν κανονισμός πρέπει να τυπωθεί, να υπογραφεί και να αποσταλλεί ταχυδρομικώς, μαζί με τα υπόλοιπα αρχεία, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11 του παρόντος.

Καλή επιτυχία!! 
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της t-shOrt

για όσους ενδιαφέρεστε απλά να διαβάσετε κάποιες από τις συμμετοχές θα βρείτε τα σενάρια εδώ. 
Περισσότερα σενάρια μπορείτε να βρείτε στην τράπεζα σεναρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: