Κυριακή, Μαΐου 16, 2010

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα "Αρωμα Γειτονιάς" (λήξη 9/7/2010)


Οι φωτογράφοι συνήθως βασανίζονται από το ίδιο αμείλικτο ερώτημα: Τι θέμα να φωτογραφήσω;
Πολλές φορές, στην αγωνία τους να βρουν κάτι πρωτότυπο και μοναδικό, κάτι που θα τους συγκινήσει ή θα τους εξάψει τη φαντασία, ψάχνουν μέρη εξωτικά ή σημεία της πόλης και της υπαίθρου που δεν έχουν ξαναπάει.
Λίγες φορές και λίγοι φωτογράφοι καταλαβαίνουν ότι όλα όσα ζητάνε μπορεί να είναι "μπροστά στα πόδια τους", να απέχουν μόλις λίγα μέτρα ή να είναι έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.
Το θέμα αυτού του διαγωνισμού του DPGR είναι η γειτονιά.
Είναι δηλαδή αυτό που είναι τόσο κοντά μας, αλλά πολλές φορές και τόσο μακρυά. Είναι αυτό που θα ονομάζαμε οικείο και γνωστό, αλλά σε άλλες περιπτώσεις είναι τόσο ξένο και ίσως αδιάφορο.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι μια φρέσκια, φωτογραφική, ματιά πάνω στο καθημερινό, πάνω σε αυτό που βιαστικά προσπερνάμε, ενδεχομένως σε αυτό που είναι φορτωμένο με τις μνήμες μας ή στο καινούριο που ελάχιστα γνωρίζουμε.
Περιμένουμε τις συμμετοχές σας και ευχόμαστε να μας εκπλήξετε ευχάριστα.


Η κριτική επιτροπή θα περιμένει με χαρά και αγωνία τις συμμετοχές σας.
Και όπως πάντα, για να προαχθεί το φωτογραφικό σας έργο, ξεκινήστε σήμερα κάτι καινούργιο με αφορμή το διαγωνισμό.
Αντί να ψάχνετε για παλιά αρχεία, σκεφθείτε και οργανώστε ένα καινούργιο φωτογραφικό πλάνο που θα σας αναδείξει νικητές.


ΤΑ ΕΠΑΘΛΑΟι τρεις πρώτες φωτογραφίες θα βραβευτούν με τα παρακάτω έπαθλα:

1o Επαθλο
Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει μια Olympus E-450 Kit 14-42 mm προσφορά από το κατάστημα Παπαδάκης.

2o Έπαθλο
Ο δεύτερος νικητής θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή στο DPGR, αξίας €25 και προσφορά του DPGR.

3ο Έπαθλο
Ο τρίτος νικητής θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή στο DPGR, αξίας €25 και προσφορά του DPGR.


Τα έξοδα ταχυδρομικής αποστολής των επάθλων, βαρύνουν τους νικητές.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού οι 10 πρώτες συμμετοχές, αποκτούν θέση στο Σαλόνι του DPGR (γκαλερί με Βραβευμένες φωτογραφίες) και ως εκ τούτου, οι φωτογράφοι καλούνται να τις ανεβάσουν σε ανάλυση (περίπου) 1600Χ1200.

Ο διαγωνισμός ξεκινά σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 και η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010.

Όλες οι υποβληθείσες φωτογραφίες θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τους Jonnek Jonneksson (γιόννεκ), Νικηφόρο Μανδηλαρά (Nikiforos) και Σταύρο Σταματίου (stavrosstam) με ίσο ποσοστό βαρύτητας ο καθένας.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στo www.dpgr.gr τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Όπως και κάθε διαγωνισμός, έτσι και αυτός έχει στόχο να προσκαλέσει τους συμμετέχοντες σε φωτογραφική εμβάθυνση. Ζητούμενο είναι να αποδωθεί το θέμα μέσα απο τη ματιά του κάθε φωτογράφου.

Αν αποφασίσετε να επεξεργαστείτε τη φωτογραφία σας, αυτό θα πρέπει να μην αλοιώνει την αρχική εικόνα. Σκοπός της επεξεργασίας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της φωτογραφίας σας και όχι η εικαστική μετάλλαξη της σε κάτι νέο. Κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι επιτρεπόμενες επεμβάσεις είναι αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν σε έναν σκοτεινό θάλαμο, δηλαδή crop, ρύθμιση αντίθεσης, ρύθμιση φωτεινότητας, dodge, burn, κ.α.
Προσοχή, οι όποιες επεμβάσεις δε θα πρέπει να αλοιώνουν την αρχική εικόνα.

Οι μη επιτρεπόμενες επεμβάσεις είναι  το μοντάζ (σύνθεση), η αφαίρεση στοιχείων της εικόνας, η πρόσθεση κάθε είδους γραφικών (ημερομηνίες-υπογραφές-watermarks-εξεζητημένα πλαίσια) και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας. Τα απλά πλαίσια, αν θεωρείτε ότι μπορούν να αναδείξουν τη φωτογραφία σας, δεν απαγορεύονται μεν αλλά δεν πρέπει να περιέχουν γραφικά.

Η επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να επιθεωρήσει αρνητικά ή αρχεία raw για να διαπιστώσει την έκταση της επεξεργασίας, άρα τα κριτήριά της είναι ενδεχομένως, έως ένα σημείο, υποκειμενικά.  Αν η φωτογραφία σας δείχνει (ακόμα κι' αν δεν είναι) υπέρ-επεξεργασμένη θα  απορρίπτεται.  Αν και τα όρια μεταξύ αποδεκτής και υπερβολικής επεξεργασίας δεν μπορούν να ορισθούν απόλυτα, εν τούτοις θεωρούμε αυτονόητο ότι ο καθ’ ένας μπορεί να αντιληφθεί πότε μία φωτογραφία φαίνεται φυσική και μη επεξεργασμένη, πάντως σε κάθε περίπτωση οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να εμπιστευτούν και να σεβαστούν την κρίση της επιτροπής.

Για λόγους πρακτικούς η επιτροπή δεν θα επεξηγεί τους λόγους απόρριψης των συμμετοχών ούτε θα εμπλέκεται σε διευκρινιστικούς διαλόγους. Είναι ευθύνη του συμμετέχοντα να προσαρμόσει το αισθητικό του κριτήριο και να παράγει έργο σύμφωνο με τα ζητούμενα ενός φωτογραφικού διαγωνισμού.


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον διαγωνισμό κάθε μέλος του dpgr μπορεί να συμμετάσχει με μία μόνο φωτογραφία. Είναι υποχρεωτική η συνάρτηση της υποβολής συμμετοχής με την καταγραφή και αποστολή του ονοματεπώνυμου του μέλους, μέσω της σχετικής φόρμας. Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται υποχρεωτικά προ της αποστολής, αλλιώς η συμμετοχή δεν θα θεωρείται έγκυρη. Διευκρινιστικά αναφέρουμε πως το ονοματεπώνυμο δεν αναιρεί την επιθυμητή για ορισμένους ανωνυμία του διαδικτύου. Το όνομα είναι γνωστό μόνο στη Διαχειριστική Ομάδα. Δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ούτε οι Συντονιστές, ούτε η Καλλιτεχνική Ομάδα και εννοείται το ίδιο και για την ομάδα των κριτών.
Το μέγεθος των φωτογραφιών που υποβάλλονται δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 400ΚΒ. Επιπλέον θα πρέπει η μέγιστη πλευρά να είναι μεγαλύτερη από 500 pixels και μικρότερη από 900 pixels διαφορετικά η συμμετοχή θα θεωρείται άκυρη.
Σκαναρισμένες φωτογραφίες επιτρέπονται. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αλλάζουν και να τροποποιούν την συμμετοχή τους όσες φορές και όποτε θέλουν μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού (09/07/2010).
Ο/Η φωτογράφος θα πρέπει να έχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας που θα υποβάλει (κοινώς να είναι δικιά του/της). Για την παραλαβή του δώρου θα πρέπει να παρευρεθεί ο ίδιος ο νικητής και να επιδειχθεί η ταυτότητα του πρωτεύσαντος, όπως και η αρχική φωτογραφία στο πλήρες μέγεθός της. Σε περίπτωση σκαναρίσματος ο νικητής θα πρέπει να επιδείξει την φωτογραφία σκαναρισμένη σε τουλάχιστον 200dpi. Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο και τρίτο νικητή

Αποκλείονται συμμετοχές που έχουν βραβευθεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς του DPGR. Μπορεί όμως να συμμετάσχει φωτογραφία που είχε υποβληθεί σε προηγούμενο διαγωνισμό του DPGR αλλά δεν έτυχε βράβευσης.
Τα μέλη της διαχειριστικής συντονιστικής και καλλιτεχνικής ομάδας του dpgr μπορούν να διαγωνιστούν (με εξαίρεση τα μέλη της τρέχουσας κριτικής επιτροπής), δεν δικαιούνται όμως επάθλων. Σε περίπτωση κατάκτησης κάποιας-κάποιων εκ των θέσεων βράβευσης το αναλογούν βραβείο θα διατίθεται σύμφωνα με τις επίκαιρες ανάγκες του του site, και εφ' όσον δεν υπάρχουν τέτοιες θα γίνεται μετακύλιση αντίστοιχα στους αμέσως επόμενους συνδρομητές ή μέλη στη βαθμολογική κατάταξη. 
Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους όρους και τις ημερομηνίες του διαγωνισμού, να τον αναβάλλουν ή ακόμα και να τον ματαιώσουν εάν οι συμμετοχές δεν θεωρηθούν επαρκείς ή το επίπεδό τους δεν κριθεί ικανοποιητικό. Μετά το πέρας 3 μηνών από τη λήξη του διαγωνισμού διαγράφονται όλες οι συμμετοχές εκτός από τις 21 πρώτες.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα κοινώς αποδεκτά ήθη και την ελληνική νομοθεσία κι έτσι η Κριτική Επιτροπή και οι Διαχειριστές διατηρούν το δικαίωμα της διαγραφής μιας τέτοιας φωτογραφίας και την ακύρωση της συμμετοχής.
Συμμετοχές που δεν πληρούν όλα τα ανωτέρω κριτήρια δεν θα γίνονται δεκτές.

Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό δεν κρίνεται ο φωτογράφος, ούτε το συνολικό του έργο, αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία που επέλεξε ως συμμετοχή του στο διαγωνισμό του dpgr, σε άμεση σχέση και συνάρτηση με ένα σώμα φωτογραφιών (όλων των διαγωνιζόμενων φωτογράφων που έστειλαν φωτογραφία - συμμετοχή).

Δεν επιτρέπεται να ζητείται είτε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, είτε μετά τη λήξη του, από την κριτική επιτροπή να αιτιολογήσει τις όποιες απορρίψεις συμμετοχών.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού δεν επιτρέπεται καμία μομφή, παρατήρηση, και αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, της κριτικής επιτροπής, των όρων και του θεσμού. Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των όρων, των αποτελεσμάτων και της κριτικής επιτροπής. Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέμβαση για την έκβαση των αποτελεσμάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα γίνεται άμεσος και χωρίς ειδοποιήσεις αποκλεισμός του μέλους. Όσοι διαφωνείτε με τους όρους, την κριτική επιτροπή, και τη διενέργεια του θεσμού, παρακαλούμε μην συμμετάσχετε!

Και μη ξεχνάτε ότι το πνεύμα των διαγωνισμών του dpgr προσδιορίζεται κυρίως στο φωτογραφικό ταξίδι του και όχι τόσο στο αποτέλεσμα και στην απόκτηση ενός ακόμη καταναλωτικού αγαθού. Χαρείτε λοιπόν τη συμμετοχή σας για την οποία σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: