Σάββατο, Ιουλίου 05, 2008

Alter Ego Πανευρωπαικός Διαγωνισμός (φωτογραφία, βίντεο, μουσική, γλυπτική και ζωγραφική.)

Γράφει ο/η Χρήστος Ν. Καρακάσης, στις 26-06-2008 09:53


Alter Ego Πανευρωπαϊκό εγχείρημα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008» Από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο 2008 Φαντάσου ότι είχες γεννηθεί σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ποιος θα ήσουν; Πού θα πήγαινες, πώς θα φερόσουν; Τι θα σου άρεσε; Με ποιον θα έμοιαζες, τι γλώσσα θα μιλούσες;Είναι οι ερωτήσεις που ξεπηδούν όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου και την άλλη σου, τη διαφορετική, ταυτότητα, σε κάποια άλλη χώρα, σε κάποιο άλλο πολιτισμό. Το Alter Ego σε προσκαλεί να λάβεις μέρος σε έναν συναρπαστικό διαγωνισμό στον οποίον θα συγκεντρώσουμε διπλά πορτρέτα απ' όλη την Ευρώπη. Ένα από αυτά μπορεί να είναι το δικό σου!

O ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Το Alter Ego – μια πρωτοβουλία της EUNIC (Ένωση Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ινστιτούτων) – είναι ένας πανευρωπαϊκός διαγωνισμός που θα διεξαχθεί από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο του 2008 σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δραστηριότητες του εγχειρήματος θα διαρκέσουν έως το Φεβρουάριο του 2009. Το Alter Ego είναι επίσης ένα από τα επτά προγράμματα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να εντάξει στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008».
Στόχος του Alter Ego είναι να συμβάλει στο διαπολιτισμικό διάλογο και στην κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και να ενθαρρύνει τους νέους να δραστηριοποιηθούν ως πολίτες της Ευρώπης μέσω συλλογικών έργων για την τέχνη που θα τους βοηθήσουν να επεκτείνουν τον κοινωνικό τους κύκλο καθώς και να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης, ξεκινώντας από το δικό τους οικείο περιβάλλον, από τις δικές τους ρίζες, για να επεκταθούν κατόπιν και να συνδεθούν μ’ εκείνες των γειτόνων.

Ο διαγωνισμός: Νέοι 14-18 ετών καλούνται, και ενθαρρύνονται, να δημιουργήσουν έργα τέχνης που να απεικονίζουν τους εαυτούς τους, αλλά και «Κάτι Άλλο» που θα μπορούσε να είναι το «Άλλο τους Εγώ». Το «Άλλο Εγώ» θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ένας φίλος με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, θα μπορούσε να είναι όμως και ένα φανταστικό δημιούργημα, θα μπορούσε ίσως να είναι και η όποια καλλιτεχνική έκφραση θα απαντούσε κατά τη γνώμη τους στο ερώτημα: «Ποιος θα ήμουν, αν είχα γεννηθεί σε άλλη χώρα;»… Τα μέσα της καλλιτεχνικής έκφρασης μπορούν να είναι: φωτογραφία, βίντεο, μουσική, γλυπτική και ζωγραφική.

Η συμμετοχή: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανεβάσουν τα έργα τους (τα γλυπτά και τα έργα ζωγραφικής σε φωτογραφία) στον διαδραστικό ιστότοπο: www.alterego-europe.eu/gr. μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου 2008. Ο ιστότοπος αυτός αποτελεί πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου, στην οποία θα δημοσιοποιούνται όλα τα έργα των νεαρών καλλιτεχνών απ’ όλη την Ευρώπη.

Οι νικητές του διαγωνισμού: Μια κριτική επιτροπή θα επιλέξει δυο νικητές από την Ελλάδα, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους υπόλοιπους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη Δανία, όπου και θα συμμετάσχουν σε workshop, επίκεντρο του οποίου θα είναι η ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Οι συμμετέχοντες στο workshop θα χωριστούν σε διεθνικές ομάδες και με την καθοδήγηση καλλιτεχνών θα δημιουργήσουν από κοινού έργα με θέμα την πολιτισμική διαφορετικότητα και το διάλογο.

Οι καλύτερες δημιουργίες θα συμπεριληφθούν σ’ ένα εκθεσιακό πρόγραμμα που θα κάνει το γύρο της Ευρώπης. Δεν θα περιοδεύσουν όμως μόνον τα έργα, αλλά και κάποιοι από τους νεαρούς καλλιτέχνες: Ως πρεσβευτές διαπολιτισμικού διαλόγου θα επισκεφθούν διάφορες χώρες και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους νέους.

το έκλεψα από http://koyinta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: