Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

ΔΙΕΘΝΕΣ FESTIVAL ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - More than a Eurovision of Shortfilm


Το Betting on Shorts (BoSs) παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διεθνές φεστιβάλ-διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους More than a Eurovision of Shortfilm, που θα προβληθεί στις 21 Νοεμβρίου 2008, ταυτόχρονα σε περισσότερες από δέκα πόλεις.

Η ιδιοτυπία του διαγωνισμού Betting on Shorts έγκειται στο ότι το κοινό καλείται να προβλέψει την ταινία που θα κερδίσει και να ποντάρει σ’ αυτήν. Πριν από την έναρξη της προβολής, οι θεατές «ποντάρουν» αναφέροντας απλά το όνομά τους και τον τίτλο της ταινίας που πιστεύουν ότι θα κερδίσει έχοντας διαβάσει τη σύνοψη των ταινιών στο φυλλάδιο που τους παρέχεται. Μετά το τέλος της προβολής ακολουθεί πάρτυ, ενώ η κριτική επιτροπή αποφασίζει και ανακοινώνει στο κοινό την επιλογή της για την καλύτερη ταινία. Τόσο ο επιλεγμένος σκηνοθέτης, όσο και οι θεατές που πόνταραν σωστά, κερδίζουν κάποιο βραβείο.

Κάθε χρόνο ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχών δημοσιεύεται διεθνώς, προσκαλώντας δημιουργούς/σκηνοθέτες να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Τις προηγούμενες χρονιές τα θέματα ήταν «Playtime», «Vacancy» και «Mad or Bad», ενώ αυτή τη χρονιά είναι το «Money Money Money».

Υπεύθυνοι του πολιτιστικού οργανισμού Betting on Shorts (BoSs) με έδρα το Λονδίνο - όπου και ξεκίνησε το 2005 ως ετήσιος διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους στο Institute of Contemporary Arts (ICA) - είναι η Ricarda Vidal, η Ειρήνη Μαρινάκη και ο Κωνσταντίνος Στεφανής. Βασικός σκοπός του BoSs είναι η προώθηση νέων δημιουργών ταινιών μικρού μήκους καθώς και η διοργάνωση προβολών, εκθέσεων, ομιλιών και διεπιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων σε καταξιωμένους και δυναμικά ανερχόμενους πολιτιστικούς χώρους όπως ινστιτούτα, γκαλερί, κινηματογράφους, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια κ.α.

Στην Αθήνα, την οργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει η Ειρήνη Μαρινάκη, ο Κωνσταντίνος Στεφανής, η Πολίνα Αγαπάκη και ο Νίκος Ρόβας σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Mikrokosmos Prince Filmcenter.

To BoSs: More than a Eurovision of Shortfilm πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των χορηγών The London Consortium (Λονδίνο) και MINIMATIK visual and interactive communication (Αθήνα) και σε συνεργασία με: Institute of Contemporary Arts (ICA) Λονδίνο, KIBLA Multimedia Center Μάριμπορ, Kino Rialto AdArte Foundation Πόζναν, Lanificio Νάπολη, Mikrokosmos Prince Filmcenter Αθήνα, NFC Kinoklub @ Crna Kuka 13 Νόβι Σάντ, NOMAD Κωνσταντινούπολη, Point Ephémère Παρίσι, VoidZelig & l’Alternativa @ Centro de Cultural Contemporánea (CCCB) Βαρκελώνη.
[Περισσότεροι συνεργάτες και χορηγοί θα ανακοινωθούν προσεχώς]
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.bettingonshorts.com και να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές του BoSs:

Κωνσταντίνο Στεφανή konstantinos@bettingonshorts.com
Ειρήνη Μαρινάκη irini@bettingonshorts.com

Σχόλια για το BoSs:

“Betting on Shorts is a fascinating landscape of discovery for emerging directors and artists: a great and large selection, popular and democratic. To that extent, Betting on Shorts does for short films what New Contemporaries does for the visual arts.”
–Vincent Honoré, Curator, Tate Modern

“Betting on Shorts presented not only a chance to view interesting moving image work by a range of emerging international artists, but was a rewarding challenge to the usual rules of the game in film festivals and competitions. Giving the audience a role in the stakes made for good fun, and raised questions about gaming, play, and the economies of competition.”
–Stuart Comer, Curator of Film, Tate Modern


Κάλεσμα Συμμετοχών

  • Προθεσμία: 15 Αυγούστου 2008
    Betting on Shorts: More than a Eurovision of Shortfilm 2008
  • Πότε; 21 Νοεμβρίου 2008
  • Που; Tαυτόχρονα στην Αγγλία (Λονδίνο), στη Γαλλία (Παρίσι), στη Γερμανία (Μόναχο), στην Ελλάδα (Αθήνα), στην Ισπανία (Βαρκελώνη), στην Ιταλία (Νάπολη), στην Πολωνία (Πόζναν), στη Σερβία (Νόβι Σάντ), στη Σλοβενία (Μάριμπορ), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) και σε άλλες πόλεις.
  • Προθεσμία Συμμετοχών: 15 Αυγούστου 2008

Βραβεία:
Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιτροπής (Special European Jury Prize)
Διάφορα Τοπικά Βραβεία Επιτροπής (Various Local Jury Prizes)

Η επιτροπή του Λονδίνου αποτελείται από επιμελητές κινηματογράφου από το ICA, την Tate Modern, το Halloween Shortfilm Festival, το Future Shorts και το LUX. Τα μέλη των τοπικών επιτροπών των πόλεων που συμμετέχουν θα ανακοινωθούν σύντομα. Παρακαλούμε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.bettingonshorts.com

Το Θέμα: Money Money Money
“Don’t try to keep up with the Joneses. They have more money than we.” (Dizzy Gillespie)

Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε σκηνοθέτες και δημιουργούς από όλο το κόσμο να στείλουν ταινίες μικρού μήκους (animation – κινούμενα σχέδια, μουσικά βίντεο, καλλιτεχνικά φιλμ, ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ κ.α.) με χρονική διάρκεια μέχρι 10 λεπτά, και με θέμα “Money Money Money”.

Σκέψου τους φτωχούς και τους πάμπλουτους, τους τσιγκούνηδες και τους φιλάνθρωπους. Σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις μ’ ένα εκατομμύριο, αλλά μην ξεχνάς τι κάνουν κάποιοι άνθρωποι χωρίς δεκάρα. Μπορείς να εμπνευστείς από τον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό ή την παγκοσμιοποίηση. Αν θέλεις έλεγξε την τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου. Αν πιστεύεις πως το χρήμα μπορεί ν’αγοράσει την αγάπη, τότε κάνε μια ταινία γι’ αυτό. Σκέψου επίσης το παζάρεμα, το τζόγο και το shopping therapy. Όμως πάνω απ’ όλα μην προσπαθείς ν’ ανταγωνιστείς τους γείτονές σου αλλά ξεπέρασέ τους, στέλνοντάς μας την καλύτερή σου ταινία!

Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διαφορετικό από οποιονδήποτε άλλο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους είναι ότι το κοινό θα έχει την δυνατότητα να «ποντάρει» σε όποιο ταινιάκι πιστεύει πως θα κερδίσει – όμως, το ποντάρισμα γίνεται πριν την προβολή. Σκηνές από τα ταινιάκια που θα συμμετάσχουν στο BoSs: More than a Eurovision of Shortfilm 2008 θα προβάλλονται από την ιστοσελίδα μας καθώς και σε όλους τους χώρους προβολής, μία εβδομάδα πριν τη βραδιά προβολής. Όλοι οι συμμετέχοντες δημιουργοί των ταινιών θα πρέπει να γράψουν και να μας στείλουν μια μικρή περιγραφή της ταινίας, καθώς και μερικά λόγια για τους ίδιους. Αυτές οι πληροφορίες, μαζί με μια φωτογραφία (film still) από την ταινία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό περίπου 2 ώρες πριν από την προβολή, όταν οι θεατές θα κληθούν να ποντάρουν.

Διαδικασία Συμμετοχής:

Παρακαλούμε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση που βρίσκεται στην διεύθυνση http://bettingonshorts.com/pages/en/entry-form.php κατόπιν να την τυπώσετε και να μας τη στείλετε (βλέπε διεύθυνση κάτω) μαζί με το DVD-preview copy μέχρι τις 15 Αυγούστου 2008.

Για την προκαταρκτική παρουσίαση (preview) δεχόμαστε μόνο κόπιε σε μορφή DVD. Σε περίπτωση που η ταινία είναι σε άλλη γλώσσα από την Αγγλική, τότε η προκαταρκτική κόπια (preview copy) πρέπει να είναι υποτιτλισμένη στα αγγλικά.

Παρακαλούμε σημειώστε οτι δεχόμαστε μόνο μία ταινία από κάθε δημιουργό/ σκηνοθέτη.

Επιλογή και Ανακοίνωση: Λόγω των πολυάριθμων συμμετοχών που λαμβάνουμε κάθε χρόνο, λυπούμαστε που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους δημιουργούς, παρά μόνο με εκείνους των οποίων οι ταινίες επιλέχθηκαν για να προβληθούν. Αν η ταινία σας επιλεχθεί θα σας ενημερώσουμε γραπτά για την συμμετοχή σας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008. Αν δεν λάβετε νέα μας μέχρι τότε σημαίνει πως δυστυχώς δεν έχει επιλεγεί το έργο σας - τουλάχιστον για την προβολή του BoSs: More than a Eurovision of Shortfilm 2008.

Παρακαλούμε στείλτε την κόπια προκαταρκτικής προβολής (preview copy) στην διύθυνση:
“Betting on Shorts” – The London Consortium – ICA
Address: 12 Carlton House Terrace – London SW1Y 5AH – U.K.

Ταχυδρομικά Έξοδα: Τα έξοδα αποστολής της προκαταρκτικής κόπιας (preview copy) όπως και της κόπιας προβολής (screening copy) πρέπει να πληρωθούν από τον αποστολέα. Οι κόπιες προκαταρκτικής προβολής (preview copies) μπορούν να επιστραφούν μόνο εάν μας έχει σταλεί φάκελος με προπληρωμένο τέλος και διεύθυνση παραλήπτη.


Πληροφορίες:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές του BoSs:

Email: submissions@bettingonshorts.com - www.bettingonshorts.com
Κωνσταντίνο
Στεφανή konstantinos@bettingonshorts.com
Ειρήνη Μαρινάκη irini@bettingonshorts.com


http://bettingonshorts.com/pages/en/home.php

http://www.i-politismos.gr/article.php?id=148

Δεν υπάρχουν σχόλια: