Δευτέρα, Ιουλίου 07, 2008

Βασίλης Θαλασσινός: Προγράμματα παραστάσεων

Αγαπημένη Μωντ,

"Ηθοποιός σημαίνει φως"

Σου'χει τύχει να μην γουστάρεις κάτι ή κάποιον, έτσι χωρίς λόγο; Το φως, το σιχαίνομαι. Χώρια από όλους αυτούς, που φοβούνται το σκοτάδι, εγώ φοβάμαι το φως. Μπορεί να το μισώ γιατί ποτέ δεν επιλέγω να το ανάψω εγώ, πάντα κάποιος πούστης θα μου κάνει την δυσάρεστη έκπληξη και θα μου μπριζώσει τα μάτια με μια δέσμη φωτός βγαλμένη κατευθείαν από τις ίδιες μπαταρίες, που θρέφουν το μίζερο εγωισμό του καθένα μας. Λες και γουστάρουμε να εκθέτουμε τα πιο άσχημα προφίλ των διπλανών για να πεθάνουμε από υπερβολική δόση μεγαλοπιασίματος. Αυτό είναι, τη βρίσκουμε όταν είναι στραβομούτσουνοι οι άλλοι. Και εγώ είμαι στραβομούτσουνος, και όλες οι λάμπες του κόσμου είναι όλοι οι ελεύθεροι σκοπευτές που με σημαδεύουν στο δόξα Πατρί, όλοι οι ανακριτές που με ρωτάνε να τους πω τα στοιχεία μου. Δε γουστάρω να μου σκαλίζουν τις τσέπες σου λέω, μου τη δίνει η εμμονή για ανακάλυψη της αληθινής ευτυχίας. Θέλω να σκοντάψω στο κομοδίνο, ένα βράδυ ολοσκότεινο, χωρίς το ετερόφωτο φεγγάρι και να βρω την ευτυχία καθώς θα προσγειώνομαι στην αγκαλιά σου. Πάνω στα βρώμικα σεντόνια χωρίς καθόλου φως.

Δικός σου,
Φρέντερικ
(Από το πρόγραμμα της παράστασης της ΘΕ.Σ.Π.Ι. Harold & Maude, Colin Higgins (Άνοιξη 2002)
(Υποδύθηκε τον Επιθεωρητή Μπέρναρντ)
..............
Παρίσι, 19 Μαρτίου 1912
4.25 μ.μ.
Κύριε Διευθυντά,

Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε τα ακόλουθα'

Προς τους κυρίους Γκίλμπερ, Γκισάρ και σία

Από τότε που ο Τύπος (μέσω της παρέμβασής σας) έφερε την ταπεινή προσωπικότητά μου στην επικαιρότητα, έχετε ανακοινώσει, προς μεγάλη χαρά όλων των θυρωρών της πρωτεύουσας, ότι επίκειται η σύλληψή μου. Αλλά, πιστέψτε με, όλος αυτός ο θόρυβος δε θα με εμποδίσει να γευθώ όλες τις χαρές μιας ήσυχης ζωής.
Όπως έχετε κατηγορηματικά αναγνωρίσει σε διαφορετικές εποχές, το ότι μπορέσατε να μπείτε ξανά στα ίσχνη μου, δεν οφείλεται στην ευφυϊα σας, αλλά σε ένα χαφιές που βρέθηκε ανάμεσά μας. Να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: εγώ και οι φίλοι μου ξέρουμε πώς να δώσουμε σε κάτι τέτοιους (όπως και σε κάποιους άλλους υπερβολικά φλύαρους μάρτυρες) αυτό που τους αξίζει.
Όσο για την επικήρυξη των 10.000 φράγκων που προσφέρετε στους συντρόφους μου για να με προδώσουν, τι ασήμαντο ποσό για σας, που είστε τόσο σπάταλοι με το δημόσιο χρήμα. Πολλαπλασιάστε το ποσό επί 10, κύριοι και θα παραδοθώ μόνος μου στο έλεος σας, δεμένος χειροπόδαρα και άοπλος. Ορκίζομαι ότι η ανικανότητά σας ως προς τα ευγενή καθήκοντα που ασκείτε, είναι τόσο προφανής, ώστε πριν από μερικές ημέρες σκεφτόμουν να παρουσιασθώ στα γραφεία σας, προκειμένου να σας δώσω κάποιες πληρέστερες πληροφορίες και να διορθώσω μερικά από τα λάθη σας, σκόπιμα και μη. Γνωρίζω ότι ο Ντιεντονέ είναι αθώος για το έγκλημα, το οποίο όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εγώ έχω διαπράξει. Ανικρούω τους ισχυρισμούς του Ροντρίγκεζ. Μόνον εγώ είμαι ένοχος. Και μην σκεφτείτε ότι θα το βάλω στα πόδια μπροστά στους αστυνομικούς σας. Στο λόγο μου πιστεύω ότι αυτοί είναι εκείνοι που φοβούνται. Γνωρίζω ότι θα ηττηθώ. Είμαι ο πιο αδύναμος. Αλλά, ειλικρινά, ελπίζω ότι θα σας κάνω να πληρώσετε ακριβά για τη νίκη σας.
Αναμένοντας την ευχάριστη στιγμή που θα σας συναντήσω,

Γκαρντιέ

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα της παράστασης Οι εκτελεστές του Γ. Σκούρτη που ανέβηκε από τη ΘΕ.Σ.Π.Ι. την άνοιξη του 2003 και στην οποία ο Βασίλης υποδύθηκε τον Στέλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: