Τετάρτη, Οκτωβρίου 15, 2008

Pascal Obispo (Πασκάλ Ομπισπό)


O Πασκάλ Ομπισπό (γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου 1965 στο Bergerac, Dordogne, Νοτιοδυτική Γαλλία) είναι ένας γάλλος τραγουδιστής/τραγουδοποιός. Είναι επίσης διάσημος για τις ποικίλες αποδράσεις του, την αντισυμβατική συμπεριφορά του, την κόμμωσή του κ.τ.λ. Το όνομά του είναι ένας αναγραμματισμός του ονόματος του Pablo Picasso. Οι περισσότεροι από τους δίσκους του έχουν πωλήσει πλέον του ενός εκατομμυρίου αντιτύπων.

Είναι ο γιος ενός διάσημου ποδοσφαιριστή (ο πατέρας του έπαιζε στην ομάδα “Girondins” του Μπορντώ (Bordeaux). Ο νεαρός Πασκάλ ονειρευόταν αρχικά να γίνει μπασκετομπολίστας. Αλλά το 1978 όταν μετακόμισε με την μητέρα του στη Ρεν, ανακάλυψε ένα καινούριο πάθος στη ζωή: τη μουσική.

Στις αρχές του 1980 η πόλη της Ρεν παρουσίαζε μια ακμάζουσα μουσική σκηνή και διέθετε το δικό της ετήσιο φεστιβάλ, το διάσημο “Transmusicales”. To φεστιβάλ αυτό ανέδειξε ένα νέο κύμα ποπ σταρ όπως τους Etienne Daho και το γκρουπ Niagara.

Μεγαλώνοντας σε αυτήν την δημιουργική ατμόσφαιρα, ο νεαρός Πασκάλ δεν άργησε να δημιουργήσει το δικό του γκρουπ, τους Senzo, συνεργαζόμενος με τον Franck Darcel (ο οποίο στη συνέχεια έγινε διάσημος με το γκρουπ Marquis de Sade).

Ο Ομπισπό ηχογράφησε το πρώτο του σινγκλ/single, το οποίο του εξασφάλισε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Epic (κομμάτι της δισκογραφικής εταιρείας Sony). To 1992 ο ανερχόμενος αστέρας μπήκε στο στούντιο για την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ. "Plus que tout au monde". (Περισσότερο από όλα στον κόσμο). Την παραγωγή έκανε ο ick Patrick (αναγνωρισμένος ήδη για τις συνεργασίες του με τους Gipsy Kings, Bashung, Alain Souchon κ.τ.λ.). Ο δίσκος αυτός έκανε αμέσως επιτυχία στο γαλλικό κοινό, και τα τραγούδια αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλους τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Συνεχίζοντας αυτήν την μεγάλη επιτυχία, ο Ομπισπό ξεκίνησε μία σειρά μεγάλων περιοδειών, ερμηνεύοντας σε διάφορες ημερομηνίες σε όλη τη Γαλλία από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του ’93. Στο τέλος του χρόνου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι με μία εμφάνιση στο Passage du Nord Ouest.

Η δισκογραφική καριέρα του Πασκάλ Ομπισπό συνέχισε να εξελίσσεται και τα σινγκλς του "Tu vas me manquer" (θα με χάσεις) and "La moitié de moi" (το μισό μου) τον εκτόξευσαν στην κορυφή της γαλλικής λίστας των επιτυχιών όπου και παρέμεινε στις πρώτες θέσεις για αρκετές εβδομάδες.

“Zen”

O Ομπισπό επέστρεψε στο στούντιο το 1994 για την ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου του "Un jour comme aujourd'hui" (μια μέρα σαν την σημερινή), που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ο δίσκος συνέχισε στα ίδια μουσικά μονοπάτια με τον προηγούμενο και σύντομα έγινε ακόμα μία μεγάλη επιτυχία. Ο Ομπισπό ξεκίνησε ακόμα μία περιοδεία. (Από τον Φεβρουάριου του ’95 μέχρι τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς). Αυτή η περιοδεία συμπεριέλαβε εμφανίσεις σε περισσότερα από 60 γαλλικά λύκεια όπου ο τραγουδιστής αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στα μουσικά μαθήματα.

Ανάμεσα στον Σεπτέμβρη και τον Δεκέμβρη του ’95 ο Ομπισπό συνέχισε το πιεστικό πρόγραμμα των περιοδειών του, ερμηνεύοντας σε μια σειρά συναυλιών ανά την γαλλική επικράτεια και στην συνέχεια ξεκίνησε μία παγκόσμια περιοδεία. Μία από τις εξέχουσες στιγμές σε αυτήν την συγκεκριμένη περιοδεία ήταν η εντυπωσιακή συναυλία στο La Cigale στο Παρίσει στις 15 Νοεμβρίου. Τον ίδιο χρόνο ο Ομπισπό θα αποκάλυπτε και το ταλέντου του τραγουδοποιού δημιουργώντας το επιτυχημένο σινγκλ “Zen” για την κολλητή του φίλη Zazie.

Στις αρχές του 1996 ο Ομπισπό επέστρεψε στο δρόμο ξανά, κάνοντας συναυλίες με την καναδέζα τραγουδίστρια Celine Dion στην γαλλική της περιοδεία. Αυτή η συναυλία συμπεριελάμβανε 4 εμφανίσεις στο στάδιο Bercy (το μεγαλύτερο στάδιο που υπάρχει στο Παρίσι) όπου ο Ομπισπό ερμήνευσε μπροστά σε μεγάλο κοινό.

Όταν η γιγαντιαία περιοδεία (που περιελάμβανει 40 εμφανίσεις) τελείωσε ο Ομπισπό επέστρεψε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το τρίτο του άλμπουμ “Superflu”. Κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου 1996 από το οποίο κυκλοφόρησαν 2 επιτυχημένα σινγκλς “Personne” (κανείς) και το ευυπόληπτο “Lucie” (Λουσί) (το οποίο πούλησε πάνω από 80.000 αντίτυπα μέσα σε 1 μόνο μήνα) και συνέχισε γινόμενο ένα είδους ύμνου για την περιοδεία που ακολούθησε.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1997 το άλμπουμ «Superflu” εξελίχθηκε σε φαινόμενο καθώς πούλησε πάνω από 300.000 αντίτυπα. Μετά αυτήν την επιτυχία ο Ομπισπό προσκλήθηκε να τραγουδήσει στο διάσημο Olympia στο Παρίσι όπου σε και στις 6 του εμφανίσεις εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια. Ο τραγουδιστής συνέχισε τις εμφανίσεις του στο Zenith όπου στις 21 Μαΐου 4.000 θαυμαστές χαιρέτισαν την εμφάνιση του με αδιάλειπτο χειροκρότημα.

Ο Ομπισπό που είχε πλέον εδραιωθεί ως μία από τις πλέον δημοφιλείς μορφές στην γαλλική μουσική σκηνή, προσεκλήθη να εμφανιστεί στο διάσημο φεστιβάλ Francofolies στο La Rochelle στην γιορτή της ημέρας της Βαστίλης.(14 July 1997).

Σε μία από τις συναυλίες του στο Ajaccio στις 28 Ιουλίου 1997 ο Ομπισπό και ένας από τους μουσικούθς του πυροβολήθηκαν από κάποιον που οπλοφορούσε ανάμεσα στο κοινό. Εξαιρετικά σοκαρισμένοι αλλά όχι σοβαρά τραυματισμένοι, μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο από το οποίο πήραν εξιτήριο 24 ώρες μετά.

Το 1997 θα αποδεικνύονταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ομπισπό καθώς αργότερα την ίδια χρονιά το ταλέντο του αναγνωρίστηκε και συνεργάστηκε με 2 κορυφαίους γάλλους τραγουδιστές τους Florent Pagny και τον Johnny Hallyday.

Ο Ομπισπό έγραψε διάφορα τραγούδια στο νέο άλμπουν του Florent Pagny συμπεριλαμβανομένου και το σινγκλ «Savoir aimer» (γνωρίζοντας να αγαπάς» που εκτοξεύθηκε στα γαλλικά τσαρτς το φθινόπωρο του ’97. Ο νεαρός τραγουδοποιός προσεκλήθη να γράψει ένα ολόκληρο άλμπουμ για τον μεγαλύτερο σταρ της Γαλλίας τον Johhny Hallyday. H εξαιρετική δουλειά του Ομπισπό τον καθιέρωσε ως έναν από τους πλέον διαχρονικούς τραγουδοποιούς στην γαλλική μουσική σκηνή.

Δυστυχώς η επαγγελματική επιτυχία του Ομπισπό δεν είχε απήχηση στα μουσικά βραβεία Victoires de la Musique (νίκες της μουσικής) που διοργανώθηκαν στο Παρίσι τον Φεβρουάριο. Παρά το γεγονός ότι είχε προταθεί σε 3 μεγάλες κατηγορίες ο Ομπισπό αποχώρησε με άδεια χέρια από την διάσημη αυτή τελετή για ακόμα μία φορά. Η μόνη παρηγοριά του Ομπισπό εκείνη την χρονιά ήταν το γεγονός ότι ο Florent Pagny ανακηρύχθηκε ο καλύτερος άντρας καλλιτέχνης της χρονιάς και του απενεμήθη το βραβείο για το καλύτερο βίντεο για το σινγκλ με τις καλύτερες πωλήσεις το “Savoir aimer".

O Ομπισπό μπορεί να μην θριάμβευσε στα μουσικά βραβεία αλλά οι πωλήσεις του δίσκου του αποδείκνυαν ότι οι θαυμαστές του δεν τον είχαν εγκαταλείψει. Το “Superflu πούλησε 1.000.000 αντίτυπα απονέμοντάς του έναν διαμαντένιο δίσκο. Το SACEM (Ο σύλλογος των γάλλων τραγουδοποιών και συνθετών) του απένειμε το βραβείο Vincent Scotto για το Savoir aimer".

Επιβεβαιώνοντας την φήμη του ως ένας από τους πιο υπερδραστήριους καλλιτέχνες ο Ομπισπό επέστρεψε στο μουσικό γίγνεσθαι το 1998 δημιουργώντας έναν δίσκο για να συγκεντρώσει πόρους για φιλανθρωπίες σχετικά με το AIDS. O δίσκος “Enseble” αποδείχτηκε ένας ενδιαφέρον και εκτεταμένος συγκερασμός γάλλων μουσικών αστέρων. Έγινε μεγάλη επιτυχία και πούλησε πάνω από 700.000 αντίτυπα.

Ο Ομπισπό έστρεψε την προσοχή του στη δημιουργία τραγουδιών και την παραγωγή το 1999 όπου και συνέθεσε αρκετά τραγούδια για τον δίσκο της Patricia KaasLe mot de passé” (η Λέξη του παρελθόντος) και κάνοντας την παραγωγή σε 9 τραγούδια του Florent Pagny στον δίσκο του “Recreation” που περιελάμβανε κλασσικά γαλλικά τραγούδια δουλεμένα με έναν ήχο βασισμένο σε στοιχεία τέκνο)

Εκτός από την συγκέντρωση πόρων για φιλανθρωπικούς σκοπούς με τους Restos du Coeur και Sol en Si, o Ομπισπό βρήκε χρόνο να ξεκινήσει να δουλεύει ένα νέο δίσκο με τον τίτλο “Soledad” (μοναξιά) το οποίο αναφερόταν στην μοναξιά. Ο Ομπισπό έγραψε τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου αλλά επίσης ζήτησε τη συνδρομή του Etienne Roda Gil ("Ce qu'on voit, allée Rimbaud"),τα ου Serge Guirao ("l'Important c'est d'aimer") και του Lionel Florence που διάλεξε την Ισπανική εκδοχή της λέξης μοναξιάς για τίτλο, με τον οποίο βγήκε και το πρώτο σινγκλ.

Καθώς ήταν πολύ απασχολημένος ο Πασκάλ Ομπισπό αποφάσισε να αναβάλει την περιοδεία της «Μοναξιάς» μέχρι το 2001. Το 2000 περνά με ένα πολύ πιεστικό πρόγραμμα για τον τραγουδοποιό. Ανάμεσα στις άλλες του ασχολίες δημιουργεί για το μιούζικαλ Les Dix Commandements (οι 10 εντολές) το οποίο η Elie Chouraqui –διάσημη σκηνοθέτης- θα σκηνοθετούσε. Το μιούζικαλ άνοιξε με διθυραμβικές κριτικές την άνοιξη παρόλο που δεν είχε σχεδιαστεί πριν από την χειμερινή σαιζόν φθινόπωρο-χειμώνας 2000-2001. Την ίδια περίοδο το Παρίσι ζούσε την αναβίωση του μιούζικαλ χάρη και στον πρόσφατο θρίαμβο του μιούζικαλ “Notre-Dame de Paris” (Η Παναγία των Παρισίων).

Παρά τις τόσες δραστηριότητες ο τραγουδιστής κατάφερε να βρει χρόνο για την προσωπική του ζωή και στις 4 Απριλίου παντρεύτηκε την φίλη του Isabelle Funaro. Στην δεξίωση το τιμώμενο πρόσωπο ήταν η φίλη τους Zazie που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της τελετής. Το ζευγάρι είχε αρραβωνιαστεί στην Αιτή την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Το καλοκαίρι του 2000 βρισκόταν στις πρόβες του “The Ten Commandments” Ακόμα και πριν από τις πρώτες εμφανίσεις το σινγκλ "L'envie d'aimer" (επιθυμία για αγάπη) έκανε 1.000.000 πωλήσεις δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για την ίδια την παράσταση. Η πρεμιέρα έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου μπροστά σε ένα κατάμεστο θέατρο. Το απόγευμα στην γενική πρόβα ο Πασκάλ έγινε πατέρας ένος νεαρού αγοριού που ονομάστηκε Sean.

Στην κορύφωση της επαγγελματικής του καριέρας και αρκετά ευτυχής και στην ιδιωτική του ζωή ο Ομπισπό ξεκίνησε την περιοδεία του σε όλη τη γαλλική επιρκάτεια που ξεκίνησε από το Zenith στο Παρίση (17-22 Νοεμβρίου). Ηχογράφησε ακόμα το τραγούδι “Christmas together” (Χριστούγεννα μαζί) για την οργάνωση Ensemble contre le sida (Μαζί ενάντια στο AIDS). Θα γινόταν ο επικεφαλής τίτλος στο πολυσυλλεκτικό δίσκο της εταιρίας. Ο τραγουδιστής είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της οργάνωσης.

Το 2001 ο τραγουδιστής παρουσιάστηκε στα NRJ μουσικά βραβεία ως ο καλύτερος τραγουδιστής –μια αναπάντεχη βράβευση για έναν καλλιτέχνη ο οποίος πάντα αγνοούνταν από τα μουσικά βραβεία Victoires de la Musique. (το γαλλικό αντίστοιχο των βραβείων Brit). O Oμπισπό παρέλαβε το βραβείο του και επέστρεψε στο δρόμο να συνεχίσει την περιοδεία του. Το Νοέμβρη κυκλοφόρησε έναν δίσκο με ζωντανές ηχογραφήσεις με τον τίτλο “Misseline” Ανάμεσα στα 14 τραγούδια του δίσκου υπήρχε και ένα ακυκλοφόρητο. Ένα πολύ προσωπικό τραγούδι, που διαπραγματεύεται το θέμα της πατρότητας, απεικονίζοντας την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη.

Τον Ιούλιο του 2002 έλαβε μέρος σε μία φιλανθρωπική συναυλία για τα Εστιατόρια της Καρδιάς (Restaurants du Coeur) που διοργανώθηκαν από τις Enfoires στην Μασσαλία. Στη συνέχεια επέστρεψε στο στούντιο όπου και ηχογράφησε ένα τραγούδι με την γαλλική εθνική ομάδα για τη συλλογή πόρων για το AIDS. Ο σενεγάλικος καλλιτέχνης Youssou NDour, που είναι μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου θα τραγουδούσε το ρεφραίν συνοδεύοντας του γάλλους τραγουδιστές.

Fan

Ο τύπος σημείωνε συχνά την επιρροή του Michel Polnaref στον Πασκάλ Ομπισπό,

Και έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη όταν αργότερα αποφασίστηκε η συνεργασία του σε μια περιοδεία. Ο Ομπισπό ακολούθησε μια περιοδεία 60 ημερών ανά την γαλλική επικράτεια (Οκτωβριος 2003- Αύγουστος 2004) με αρκετές εμφανίσεις στο Παρίσι (18-19 Νοεμβρίου, 18-20 Δεκεμβρίου 2003 στο Zenith και στο Bercy τον Ιανουάριο του 2004). Διοργάνωσε την παράσταση με το πρώτο μισό αφιερωμένο εξολοκλήρου στα τραγούδια του Polnareff. Στο δεύτερο μισό τραγουδούσε τόσο παλιά τραγούδια όσο και νέα όπως το “Fan”. Η περιοδεία ήταν αφιερωμένη σε όλους τους καλλιτέχνες που τον ενέπνευσαν όταν ήταν νέος από τους Téléphone μέχρι τους Queen και τη Madonna. Η γιγαντιαία περιοδεία προσέλκυσε περίπου 300.000 θεατές και έλαβε το βραβείο Victoires de la Musique για την καλύτερη παράσταση της χρονιάς τον Φεβρουάριο του 2004.

Ένα διπλό άλμπουμ με τον τίτλο "live fan/studio fan” κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου στο οποίο περιλαμβάνονταν τα σινγκλς "Fan", "Zinedine" και "La prétention de rien", 3 νέα πρωτότυπα τραγούδια. Οι πωλήσεις του δίσκου έφτασαν τα 500.000 αντίτυπα.

2006 "Les fleurs du bien" (Τα άνθη του καλού)

Μετά την παραγωγή του νέου δίσκου της Natasha Saint Pier, o Ομπισπό επέστρεψε στο στούντιο για τον δικό του δίσκο αυτή τη φορά. Το Μάιο του 2006 κυκλοφόρησε τον δίσκο που περιελάμβανε 12 τραγούδια υπό τον τίτλο "Les fleurs du bien" Η προσωπική του δουλειά περιελάμβανε θέματα κοντά στην καρδιά του όπως το τραγούδι “Noir” (Μαύρο) όπου διαπραγματευόταν τον πρόσφατο χωρισμό του. Ο Ομπισπό απέδωσε τιμές στα μουσικά του πρότυπα.τους Léo Ferré ("Sur la voie Ferré") και Etienne Roda-Gil ("Libre comme Picasso"). Όσον αφορά το τραγούδι "Rosa", το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ως σινγκλ διαπραγματεύτηκε το ακανθώδες θέμα του ρατσισμού. Το μουσικό του ύφος κινούνταν ανάμεσα στο «βαριετέ» και το ροκ, μία μίξη που βρήκε μεγάλη απήχηση στους θαυμαστές του αλλά κατακρίθηκε έντονα από μια μερίδα των μουσικοκριτικών.

Ο Ομπισπό ξαναβγήκε στο δρόμο τον Ιανουάριο του 2007, παίζοντας για 50 ημέρες στη Γαλλία και το Βέλγιο. Αυτή η περιοδεία περιελάμβανε στάσεις στο Le Forest National στις Βρυξέλλες (9-11 Μαρτίου) και στο Zenith στο Παρίσι. (13-17 Μαρτίου)


Δισκογραφία

  • Le long du fleuve (1990) (κατά μήκος του ποταμού) (Epic/Sony Music)
  • Plus Que Tout au Monde (1992) περισσότερο από όλα στον κόσμο). (Epic/Sony Music) (250.000 αντίτυπα. Χρυσός δίσκος.
  • Un Jour Comme Aujourd'hui (1994) (μια μέρα σαν σήμερα). (Epic/Sony Music) (350.000 αντίτυπα. Πλατινένιος δίσκος.
  • Superflu (1997) (περιττή) (Epic/Sony Music) 1.250.000 αντίτυπα. Διαμαντέντιος δίσκος.
  • Live 98 (1998) (ζωντανά/Live ’98) (Epic/Sony Music) 550.000 αντίτυπα. Πλατινένιος δίσκος.
  • Soledad (1999) (μοναξιά) (Epic/Sony Music) 690.000 αντίτυπα. Διπλά πλατινένιος δίσκος.
  • Millésime Live 00/01 (2001) (Epic/Sony Music) (Μιλεζίν ζωντανά/Live ‘00/’01) 595.000 αντίτυπα. Διπλά πλατινένιος δίσκος.
  • Studio Fan - Live Fan (2004) (Epic/Sony Music) 365.000 αντίτυπα. Πλατινένιος δίσκος.
  • Les Fleurs du Bien (2006) (Τα άνθη του καλού) (Epic/Sony Music) 296.000 αντίτυπα. Πλατινένιος δίσκος.
  • Les Fleurs de forest(2007) (Epic/Sony Music) (Τα άνθη του δάσους)


Τα τραγούδια των δίσκων του

Le long du fleuve (1990)

  1. Jeune révolution (Franck Darcel / Pascal Obispo)
  2. Le long du fleuve (Franck Darcel / Pascal Obispo)
  3. Je voudrais être dangereux (Franck Darcel / Pascal Obispo)
  4. Etrange journée (Franck Darcel / Romuald Cespedes)
  5. Les avions se souviennent (Franck Darcel / Alain Le Flour)
  6. Les rues d'Israël (Franck Darcel / Frédéric Renaud)
  7. Les mêmes jours (Pascal Obispo / Jean-Luc Goujon)
  8. J'oublierai qui je suis (Franck Darcel / Pascal Obispo)
  9. Quand les héros reviendront (Franck Darcel / Pascal Obispo)

Παραγωγοί- Christophe Lameignère / Fabrice Benoît / Jean-François Pichon

Από το άλμπουμ κυκλοφόρησε το σινγκλ: "Les avions se souviennent / Quand les héros reviendront".

Plus que tout au monde (1992)

  1. Plus que tout au monde (Pascal Obispo)
  2. Camille s'endort (Christophe Deluy / Pascal Obispo)
  3. Les mains qui se cherchent (Pascal Obispo / Pascal Obispo - Volodia)
  4. La capture (Pascal Obispo)
  5. Technicolor radio (Alain Le Flour - Pascal Obispo)
  6. La moitié de moi (Pascal Obispo / Pascal Obispo - Sam Amazon)
  7. Laurelenn (Pascal Obispo - Christophe Deluy / Pascal Obispo)
  8. A tout prendre (Pascal Obispo)
  9. Rendez-vous près du ciel (Pascal Obispo / Pascal Obispo - Jean-Yves Lopinet)
  10. Les mots d'août (Pascal Obispo)
  11. Annabelle (Pascal Obispo)
  12. La même langue (Pascal Obispo)

Παραγωγή: Nick Patrick.

Σ’ αυτό το άλμπουμ συναντάμε διάφορους συνεργάτες που θα ακολουθήσουν στον Πασκάλ σε όλη του την μετέπειτα καριέρα όπως τους Sam Stoner (Sam Amazon), Zazie (φωνητικά), Volodia, Alain Lanty (πιάνο), etc...

Σινγκλς που κυκλοφόρησα από αυτόν τον δίσκο

Singles issus de cet album :

  • - Plus que tout au monde / A nos amours / Plus que tout au monde (Abbey version)
  • - La moitié de moi Divers remixes (OCB Club mix / Street edit / Street mix / Street dub)
  • - Tu vas me manquer (Les mains qui se cherchent) / La capture
  • - Laurelenn / London
  • A nos amours (Franck Darcel / Pascal Obispo)
  • London (Pascal Obispo)

Un jour comme aujourd'hui (1994)

  1. Assassine (Pascal Obispo)
  2. Tu compliques tout (Pascal Obispo)
  3. Où est l'élue ? (Zazie / Pascal Obispo)
  4. Ma consolation (Pascal Obispo / Pascal Obispo - Volodia)
  5. Un jour comme aujourd'hui (Didier Golemanas / Pascal Obispo)
  6. Holidays (Jean-Loup Dabadie / Michel Polnareff)
  7. 69% (Pascal Obispo)
  8. Tombé pour elle [L'île aux oiseaux] (Pascal Obispo)
  9. Chlore (Pascal Obispo)
  10. Est-ce que c'est l'amour ? (Didier Golemanas / Pascal Obispo)
  11. Banquise (Pascal Obispo)

Réalisé par François Delabrière et Pascal Obispo.

Νέοι συνεργάτες: Pierre Jaconelli, Laurent Vernerey. Και όπως πάντα: Zazie et Volodia (Richard Boukortt)...


Σινγκλς

  • - 69% / La clef / 69% (Version 31)
  • - Où est l'élue ? / Je ne dors que d'un œil
  • - Tombé pour elle (L'île aux oiseaux) / Ma consolation
  • - Tu compliques tout (Remix 96) / Tombé pour elle (Piquey remix) / Chlore


Inédits

  • La clef (Pascal Obispo)
  • Je ne dors que d'un œil (Pascal Obispo / Volodia)
  • Les larmes aux yeux (Pascal Obispo) - Uniquement disponible sur l'album promo.

Superflu (1996)

  1. Personne (Pascal Obispo)
  2. Il faut du temps (Pascal Obispo)
  3. Où et avec qui tu m'aimes (Didier Golemanas / Pascal Obispo)
  4. Le meilleur reste à venir (Zazie - Pascal Obispo / Pascal Obispo)
  5. Eléa (Zazie / Pascal Obispo)
  6. L'électricité (Pascal Obispo / Pierre Jaconelli - Pascal Obispo)
  7. Superflu (Pascal Obispo)
  8. L'échappée belle (Pascal Obispo)
  9. Rêve d'Orient (Jacques & Florence Lanzman / Pascal Obispo)
  10. Tes paroles en l'air (Pascal Obispo / Pierre Jaconelli - Pascal Obispo)
  11. La porte ouverte (Pascal Obispo)
  12. Lucie (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  13. Les meilleurs ennemis [en duo avec Zazie] (Zazie / Pierre Jaconelli - Pascal Obispo - Zazie)

Παραγωγή: François Delabrière και Pascal Obispo.

Σινγκλς

  • - Personne / Lucie / Un jour comme aujourd'hui (Radio mix)
  • - Il faut du temps / Tes paroles en l'air / L'échappée belle
  • - Les meilleurs ennemis [en duo avec Zazie] / L'électricité
  • - Lucie (Nouvelle version) / L'échappée belle
  • - Où et avec qui tu m'aimes / Elea

Live 98 (1998)

  • Η πρώτη ζωντανή ηχογράφηση που κυκλοφόρησε ο Pascal Obispo
  • Ηχογραφήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1998 στο la Halle Tony Garnier της Lyon καθώς και στις 6 και 7 février 1998 στο Zénith de Paris.
  • Έτος κυκλοφορίας : 1998
  • Παραγωγή Pierre Jaconelli
  1. Personne (Obispo)
  2. Où et avec qui tu m'aimes (Golemanas/Obispo)
  3. Superflu (Obispo)
  4. Le meilleur reste à venir (Zazie/Obispo)
  5. Où est l'élue (Zazie/Obispo)
  6. Tu compliques tout (Obispo)
  7. Eléa (Zazie/Obispo)
  8. Il faut du temps (Obispo)
  9. Assassine (Obispo)
  10. Mon avion t'attend (Golemanas/Obispo)
  11. Tombé pour elle (Obispo)
  12. Les meilleurs ennemis Ντουέτο με την Zazie (Zazie/Zazie-Jaconelli-Obispo)
  13. Tu vas me manquer (Obispo/Obispo-Volodia)
  14. Plus que tout au monde (Obispo)
  15. Lucie (Florence/Obispo)

Το γκρουπ

  • Κιθάρα : Pierre Jaconelli, Sam Stoner & Pascal Obispo
  • Batterie : Christophe Deschamps
  • Μπάσσο : Mischko M'ba
  • Πλήκτρα : Christophe Voisin

Σημείωση

  • Το τραγούδι Mon avion t'attend est un inédit.δεν απαντάται σε κανέναν άλλο δίσκο.

Millésime Live 00/01

  1. Neil Armstong ou Gagarine
  2. Vivre ici
  3. Soledad
  4. Par absence
  5. Assassiné
  6. Sa raison d'être
  7. Lucie
  8. L'important c'est d'aimer
  9. Les meilleurs ennemis (best ennemy rap)
  10. Pas besoin de regrets / Relax
  11. Ce qu'on voit, allée Rimbaud
  12. Et un jour, une femme
  13. Allumer le feu
  14. Millésime (inédit)

Studio Fan - Live Fan (2004)

CD 1 - Live Fan

  1. Les fans et les chansons d'abord (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  2. Lettre à France (Jean-Loup Dabadie / Michel Polnareff)
  3. Je suis un homme (Michel Polnareff)
  4. Good bye Marylou (Jean-René Mariani / Michel Polnareff)
  5. Tout pour ma chérie (Michel Polnareff)
  6. Le bal des Laze (Pierre Delanoë / Michel Polnareff)
  7. Zinedine (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  8. Personne (Pascal Obispo)
  9. Millésime (Julie d'Aimé Gaillard / Calogero Maurici - Pascal Obispo)
  10. Pas besoin de regrets (Pascal Obispo)
  11. Assassine (Pascal Obispo)
  12. Sa raison d'être (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  13. Nos mots d'amour (Jean-Loup Dabadie / Michel Polnareff) - Version studio
  14. L'amour avec toi (Michel Polnareff) - Version studio
  15. Frozen [en duo avec Natasha St-Pier] (Patrick Léonard - Madonna) - Version studio


CD 2 - Studio Fan

  1. Fan (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  2. La prétention de rien (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  3. Merci l'artiste (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  4. Quelqu'un nous appelle (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  5. Mourir demain [en duo avec Natasha St-Pier] (Lionel Florence / Asdorve)
  6. Je suis de l'Atlantique (Elodie Hesme - Pierre-Yves Lebert / Pascal Obispo)
  7. La bombe humaine (Téléphone)
  8. Besoin de rêver (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  9. D'un piano à l'autre [C'est la musique] (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  10. Zinedine (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  11. Une folie de plus (Lionel Florence / Christophe Deschamps, Laurent Vernerey, Pierre Jaconelli, Pascal Obispo)
  12. It's a pleasure to work with you guys (Matthew Vaughan - Pascal Obispo)


Παραγωγή Volodia, Pierre Jaconelli και Pascal Obispo.

Σινγκλς

  • - Fan / L'amour avec toi [κυκλοφόρησε με 10 διαφορετικά εξώφυλλα)
  • - Zinedine / Zinedine (ορχηστρική έκδοση) / Je suis de l'Atlantique (εναλλακτική έκδοση)
  • - La prétention de rien [CD Promo]
  • - C'est la musique (d'un piano à l'autre) [CD Promo]
  • - Mourir demain / Mourir demain (Fan version)

Les Fleurs du bien (2006)

CD 1

  1. Rosa (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  2. La machine (Pascal Obispo - Lionel Florence / Pascal Obispo)
  3. Le chanteur idéal (Pascal Obispo - Lionel Florence / Asdorve - Pascal Obispo)
  4. 1980 [en duo avec Mélissa Mars] (Pascal Obispo - Lionel Florence / Pascal Obispo)
  5. Amen (Pascal Obispo / Asdorve)
  6. Noir (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  7. Las Vegas (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  8. Libre comme Picasso (Pascal Obispo - Lionel Florence / Pascal Obispo)
  9. Il voulait de l'eau (Lebovici / Asdorve)
  10. Après quoi on court (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  11. Sur la voix Ferré (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  12. Les fleurs du bien (Lionel Florence / Pascal Obispo)

CD 2 - Bonus (Edition limitée)

  1. Rosa (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  2. Sur la voix Ferré (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  3. Les fleurs du bien (Lionel Florence / Pascal Obispo)
  4. La machine (Pascal Obispo - Lionel Florence / Pascal Obispo)
  5. It's over (Pascal Obispo)
  6. L'essentiel (Lionel Florence - Patrice Guirao / Pascal Obispo)

Παραγωγή Pascal Obispo, Volodia et Fred Chateau.

Ξανασυναντάμε τον Asdorve (Frédéric Chateau) ως συνδημιουργό κάποιων τραγουδιών

Σινγκλς

  • - Rosa [CD Promo]
  • - 1980 / Rosa / 1980 [Medium rare remix / Rmx 127 bpm / Under my skin remix / Merignac mix / Main version / Radio edit]
  • - Les fleurs du bien / La machine
  • - Le chanteur idéal

Les Fleurs de Forest (2007)

CD 1

  1. Amen
  2. Après quoi on court
  3. La machine
  4. Libre comme Picasso
  5. Où et avec qui tu m'aimes (So lonely)
  6. Millésime
  7. Noir
  8. Noir Slam
  9. Lucie
  10. Le chanteur idéal
  11. Rosa
  12. Fan
  13. Mourir demain
  14. 1980
  15. Hommage à Pierre Yves Denizot
  16. Les fleurs de bien

CD 2

  1. Nouveau voyage (C'est la vie)
  2. Y'a un ange
  3. La machine
  4. 1980 remix
  5. 1980 remix

Επίσημη ιστοσελίδα

pascal obispo

3 σχόλια:

Dimitris A. είπε...

Μπράβο φίλε μου για το άρθρο!

Σε αυτόν τον σύνδεσμο θα βρείτε αρκετά βίντεο του Πασκάλ με ελληνικούς υπότιτλους:

http://fr.youtube.com/view_play_list?p=DD1BC87A54446AD9

Δημήτρης Α.

Spark D' Ark είπε...

ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αν και δεν πρόκειται για πρωτότυπο άρθρο αλλά για συρραφή πληροφοριών που βρήκα στο νετ.
εξαιρετικό το λινκ σου, δεν το είχα στα υπόψην, πολύτιμο συμπλήρωμα για το άρθρο.
επί της ευκαιρίας, γυναίκα είμαι, τουλάχιστον για την γραφειοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel