Τρίτη, Ιουνίου 17, 2008

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οδηγίες για νέους συγγραφείς

Από την Ιωάννα Αμπατζή


1. Φροντίστε το θέμα σας να είναι επίκαιρο και μετά από κάποια χρόνια, όσο δηλαδή θα χρειαστεί για να εκδοθεί το βιβλίο στην καλύτερη των περιπτώσεων.

2. Αφιερώστε συγκεκριμένες ώρες τη μέρα για συγγραφή προσπαθώντας εκείνες τις ώρες να έχετε όσο το δυνατό λιγότερες ενοχλήσεις από θορύβους.

3. Οργανώστε την πλοκή σας. Ένα σχεδιάγραμμα με τη βασική δομή και τα κεφάλαια, ακόμα και αν οι τίτλοι τους δεν είναι οι τελικοί βοηθά στη συγγραφή γιατί έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό που θέλετε να γράψετε.

4. Αναρωτηθείτε τα παρακάτω «τι, που, ποιος, πότε, γιατί, πού». Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα στο δικό σας μυαλό για να είναι και στου αναγνώστη.

5. Αποφασίστε για τους χαρακτήρες του έργου σας. Σκεφτείτε τους σαν αληθινά πρόσωπα, με τα δυνατά και αδύνατά τους στοιχεία, τις συμπάθειες και αντιπάθειές τους, τη σωματική τους διάπλαση, την ηλικία τους. Γράψτε σε ένα χαρτί τα στοιχεία της ταυτότητας του καθενός και το γενεαλογικό του δέντρο. Θα ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε και τι περιμένετε από τον καθένα τους.

6. Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε λογοτεχνικά έργα. Όσο περισσότερο διαβάζεται τόσο είστε και σε καλύτερη θέση να επιλέξετε το στυλ γραφής σας, το λογοτεχνικό είδος που σας ταιριάζει, τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσετε.

7. Θα έχετε παρατηρήσει πως όταν πρόκειται ειδικά για μυθιστορήματα, η περιγραφή του τοπίου, του καιρού και των συναισθημάτων στις πρώτες σελίδες εισάγει τον αναγνώστη στο κλίμα που θέλετε να δημιουργήσετε. Στη συνέχεια ακολουθεί η εισαγωγή των χαρακτήρων και τα στοιχεία της πλοκής.

8. Αποφύγετε τη στατικότητα στην αφήγηση. Να υπάρχουν αλλαγές και ανατροπές τόσο στους χαρακτήρες όσο και στην πλοκή. Να γίνονται πράγματα που ο αναγνώστης περιμένει να γίνουν αλλιώς γιατί έτσι τον είχατε προετοιμάσει. Δημιουργείτε έτσι το συναίσθημα της έκπληξης.

9. Οι πεποιθήσεις του ήρωά σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να έχει τη δική του ηθική και απόψεις που θα τον συνοδεύουν ως το τέλος εκτός κι αν κάτι θέλετε να συμβεί και να αλλάξει πορεία (πχ ένας καλός να γίνεται κακός και το αντίστροφο). Αν όχι, τότε προσέξτε να υπάρχει συνέπεια στα λόγια και στις πράξεις του.

10. Όταν έχετε έντονες σκηνές με δυνατά συναισθήματα ή συγκινήσεις φροντίστε να τις αποκλιμακώνετε με κάποιο λιγότερο έντονο θέμα που θα λειτουργεί ως υπο-πλοκή.

1. Μη δίνετε έτοιμη τροφή στον αναγνώστη σας. Αφήστε το μυαλό του να δουλέψει και προτείνετέ του «γρίφους» που θα τον δελεάσουν. Ακόμα και οι πιο απλοί στη λύση τους τον κάνουν να αισθάνεται πως συμμετέχει ενεργά στο έργο σας.

12. Χρησιμοποιείστε δυνατά ρήματα και εκφράσεις και φροντίστε ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια αλλά να υπάρχει μια ποικιλία συνωνύμων ή περιφράσεων, ώστε να μην κουράζεται ο αναγνώστης.

13. Προσέξτε τη σειρά των γεγονότων για ανακολουθίες, εκτός κι αν επιλέξετε να υπάρχουν χρονικές ανακολουθίες στο έργο σας για κάποιο λόγο. Ο αναγνώστης είναι πολύ πιο παρατηρητικός απ' ότι νομίζεται.

14. Δώστε στο τέλος κάτι που να δημιουργεί αυτό που ο Αριστοτέλης ονομάζει «κάθαρση». Μην αφήνετε το τέλος λιγότερο προσεγμένο από την αρχή επειδή βιάζεστε να τελειώσετε το έργο σας.

15. Όταν επιτέλους τελειώσετε, χαλαρώστε. Μη βιάζεστε να το στείλετε σε εκδότες. Πρώτα ξεχάστε το για λίγο κι ύστερα διαβάστε το εσείς σα να ήταν ένα βιβλίο που αγοράσατε πρόσφατα. Μπείτε στη θέση του αναγνώστη.

16. Δώστε το σε φίλους και γνωστούς για αξιολόγηση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι να σας προσφέρουν την κριτική τους. Λάβετε σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις τους και δείτε αν κάποιες όντως βελτιώνουν το κείμενο.

17. Μετά τις τελευταίες διορθώσεις, φτιάξτε ένα εξώφυλλο που να αντιπροσωπεύει το βιβλίο, κάτι που εσείς νομίζετε καλό, εκτυπώστε το και να το δέσετε σαν κανονικό βιβλίο. Γράψτε ένα γράμμα που να το συνοδεύει καθώς και μια περίληψη, το οπισθόφυλλο, και το δελτίο τύπου που θα θέλατε να βγει. Έτσι, όταν το στείλετε στον εκδότη θα έχει καλύτερη εικόνα του έργου σας.

18. Προτού το στείλετε κατοχυρώστε τα πνευματικά δικαιώματα. Γίνεται και με κατάθεση εγγράφου σε συμβολαιογράφο και μέσω της εθνικής βιβλιοθήκης. Αυτό για να μην έχετε κανένα «ατύχημα»

19. Μην απογοητεύεστε όταν δεν έχετε νέα των εκδοτών. Συνήθως αργούν πολύ. Καλό είναι να υπάρχει και μια τηλεφωνική συνομιλία ή ακόμα καλύτερα προσωπική επαφή περίπου ένα μήνα μετά την αποστολή του χειρογράφου σας.

20. Γράψτε, γράψτε, γράψτε. Όσο περισσότερο γράφετε, τόσο βελτιώνετε η γραφή σας και κατασταλάζετε στο στυλ που σας ταιριάζει περισσότερο. Φροντίζετε να έχετε αρκετά ερεθίσματα για να διατηρείτε τη φαντασία σας ζωντανή.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ
Ιωάννα Αμπατζή

http://joannaampatzi.livepage.gr/

15 σχόλια:

Γείτων είπε...

Omorfes symboules, alla exw mia paratirisi mono. Nomizw oti auto pou leei stin protash 18) dld gia katoxyrwsh pneumatikwn dikaiwmatwn, mesw ethnikis bibliothikhs exei katarghthei .

Spark D' Ark είπε...

όντως δεν ισχύει πια. αλλα μιας και το έκανα αντιγραφή από άλλο ιστότοπο το μετέφερα αυτούσιο με την αναφορά της πηγής. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο μόνο αξιόπιστος είναι ο συμβολαιογράφος. Καλή επιτυχία σε όσους φτάσουν σε αυτό το σημείο... και καλή συνέχεια από εκεί και πέρα.

Μαρία είπε...

Συγχαρητήρια,πολύ καλές συμβουλές!διαβασα παρομοιο blog και μόνο που δεν έβριζε τους αρχαριους συγγραφείς ο εν λόγω άνθρωπος...Συγχαρητηρια και πάλι!!!
Με βοηθάς να αρχίσω την πρώτη μου προσπάθεια!

vivliofagos είπε...

Η αληθεια ειναι πως γραφω βιβλιο αυτη την στιγμη... Με βοηθησες πολυ. Μαλλον εχω κανει κατι λαθακια... Αν και θα αργησω να το τελειωσω!!!

vivliofagos είπε...

Με βοηθησες γιατι φυιαχνω κι εγω ενα βιβλιο...

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη η περιγραφη σας για το πως πρεπει να γραφουμε...
Γραφω και εγω ενα βιβλιο εδω και δυο χρονια και ειμαι πολυ ενθουσιασμενος με την ιδεα ισως επειδη πιστευω οτι θα παει πολυ καλα.
Επειτα εκανα μια μικρη ερευνα κυκλοφοριας παιδικων μυθιστορηματων για να δω αν τυχον αυτο που εγραψα εχει ξανακυκλοφορησει. Διαπιστωσα οτι δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο.
Η ερωτηση μου ειναι η εξης: Εννοειται οτι θα παω σε συμβολαιογραφο και θα κατοχυρωσω τα πνευματικα μου δικαιωματα.
Υπαρχει περιπτωση να θεωρησουν την ιδεα μου πολυ καλη απο τον εκδοτικο οικο και να μου την κλεψουν; Η δεν τους συμφερει να κανουν κατι τετοιο;
Και δευτερον: Εχω διαβασει πολλα βιβλια και εχω συγκρατησει στο μυαλο μου πολλες προτασεις και μαλιστα μια απο αυτες μου αρεσε τοσο πολυ που την εναποθεσα στο βιβλιο μου. Μηπως αυτο θεωρειτε λογοκλοπη; Ειναι μια φραση απο γνωστο βιβλιο αλλα σχεδον κοινη που την χρησιμοποιουμε πολλοι. Μια φραση 15 λεξεων. Μπορειτε να μου απαντησετε; Ευχαριστω!

Spark D' Ark είπε...

Όπως αναφέρεται και στην αρχή της δημοσίευσης το άρθρο δεν είναι δικό μου, απλά μου άρεσε και το φιλοξενώ, αναφέροντας την συγγραφέα. Σε αυτήν ανήκουν τα εύσημα :)

@Μαρία
Καλή επιτυχία στην πρώτη σου προσπάθεια και εύχομαι ό,τι καλύτερο :)

@vivliofagos
Χαίρομαι να βλέπω ότι ο κόσμος συνεχίζει να έχει ερεθίσματα που τον παρακινούν και τον εμπνέουν ταυτόχρονα να γράψει. Καλή επιτυχία και σε εσένα :)

@Ανώνυμος
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Καθυστέρησα να αναζητήσω τα σχόλια στις παλαιότερες αναρτήσεις. Αν δεν έχουν διασφαλιστεί τα δικαιώματα σε συμβολαιογράφο πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος λογοκλοπής, αλλά αναρωτιέμαι τι όφελος θα είχε 1 εκδοτικός οίκος να ρισκάρει 1 μήνυση για λογοκλοπή, τη στιγμή που θα μπορούσε να υπογράψει μαζί σου και αν πάει καλά, η συνεργασία να συνεχιστεί και σε επόμενες εκδόσεις. Είναι σαν τον κύριο με την χρυσή χήνα, που την έσφαξε για να τα πάρει όλα...

Καλό θα ήταν μέσα στην ιστορία να αναφέρεις με πλάγιο τρόπο ποιος το ανέφερε... ή με μία παραπομπή στο βιβλίο ότι είναι από εκεί και θα είναι οκ.

Ανώνυμος είπε...

είμαι 16 και γράφω ένα βιβλίο από τα 14 μου. όλη την ώρα το έσβηνα και το ξαναέγραφα γιατί κάτι δεν μου πήγαινε καλά..με της οδηγίες σου πιστεύω ότι επιτέλους θα μπορέσω να το τελειώσω. ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές που έδωσες,νομίζω ότι βοήθησες πολύ κόσμο!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας . Θέλω να γράψω ένα βιβλίο για τα εφηβικά μου χρόνια που είναι πολυ δύσκολα . Εχουν συμβεί πολλά και διάφορα που βίωσα , είδα , και έμαθα , και πιστέυω πως θα άξιζε να τα μάθουν πολλοί. Φυσικά σκέφτομαι να προσθέσω και "μυθοπλασείες" που θα μπορούσαν να'ναι αλήθεια και ενδιαφέρουν πολλούς που ξέρω . Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορώ να αγοράσω αλλα βιβλία για να διαβάσω , όπως προαναφέρατε . Τι θα μπορούσα να κάνω ;

Spark D' Ark είπε...

Καλημέρα. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Μπορείς πάντα να αναζητήσεις βιβλία σε μία δανειστική βιβλιοθήκη. Μελέτησε και ζήσε, μάζεψε εμπειρίες. Αν έχεις πίστη σ' αυτό, όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους. :) Καλή επιτυχία

Ανώνυμος είπε...

Για σας θα ηθελα να σας ρωτήσω σε ποιους εκδοτικούς οίκους θα απευθηνθουμε αν εγω που ειμαι απο ένα νησί θελω να γράψω ένα βιβλίο;δεν υπάρχουν εδω.Πως θα το στείλω;Και αν θα πρεπει να στειλω και μαζι τα πνευματικά δικαιώματα.Ευχαριστω

Spark D' Ark είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά.

Καλό θα ήταν πριν στείλεις κάποιο έργο σου να έχεις διασφαλίσει τα πνευματικά σου δικαιώματα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με συστημένη επιστολή στον εαυτό σου όπου θα έχεις εσωκλείσει το βιβλίο και δεν θα ανοίξεις τον φάκελο είτε σε συμβολαιογράφο.
Θα αναζητήσεις τους εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν έργα ανάλογου ύφους και περιεχομένου με το δικό σου και θα το στείλεις δακτυλογραφημένο, με μία σύντομη περίληψη/εισαγωγή και ένα σύντομο βιογραφικό σου σημείωμα. Είναι εύκολο να βρεις τις διευθύνσεις τους από το διαδίκτυο. Δυστυχώς λόγω της κρίσης ο αριθμός των υπό έκδοση έργων ιδιαίτερα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων έχει συρρικνωθεί. Καλό θα ήταν να αναζητάς τους διαγωνισμούς συγγραφής και να συμμετέχεις εκεί. Είναι σημαντικό να έχεις κάποια διάκριση εκεί στο βιογραφικό σου και ορισμένοι διαγωνισμοί αναλαμβάνουν οι ίδιοι την έκδοση των βραβευμένων διηγημάτων/ποιημάτων σε συλλογή.
Ακόμα μία εναλλακτική είναι αυτή της αυτοέκδοσης, όπου θα καλύψεις ο ίδιος τα έξοδα αλλά θα εκδοθεί άμεσα, με την μορφή που επιθυμείς και σου εξασφαλίζει σε κάποιες περιπτώσεις και την διανομή σε βιβλιοπωλεία. Καλή επιτυχία :)

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να κάνω μια ερώτηση; Γράφω και εγώ ένα βιβλίο στο Word και θα είναι περίπου στις 250 σελίδες αλλά δεν ξέρω πως τις μετράνε. Τις μετράνε στην προβολή βιβλίου(Ανάγνωση πλήρους οθόνης) ή κανονικά (Διάταξη εκτύπωσης); Γιατί στην προβολή βιβλίου μου δίχνει παραπάνω από όσες είναι στη διάταξη εκτύπωσης. :/ ??

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να κάνω μια ερώτηση; Γράφω και εγώ ένα βιβλίο στο Word και θα είναι περίπου στις 250 σελίδες αλλά δεν ξέρω πως τις μετράνε. Τις μετράνε στην προβολή βιβλίου(Ανάγνωση πλήρους οθόνης) ή κανονικά (Διάταξη εκτύπωσης); Γιατί στην προβολή βιβλίου μου δίχνει παραπάνω από όσες είναι στη διάταξη εκτύπωσης. :/ ??

Γρηγόρης είπε...

Πολύ χρήσιμα τα όσα αναφέρονται σε αυτή τη σελίδα, με βοήθησαν πολύ και στο παρελθόν. Έχω κάποιες απορίες ωστόσο όσον αφορά στη συλλογή πληροφοριών από διάφορα αγγλόφωνα βιβλία με σκοπό την έκδοση βιβλίου στα Ελληνικά. Θα πρέπει να ζητήσω την άδεια από κάθε συγγραφέα ξεχωριστά ή αρκεί η αναφορά τους στις πηγές βιβλιογραφίας στο τέλος του βιβλίου;
Αγαπητή Ιωάννα περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σου.
Σε ευχαριστώ προκαταβολικά.