Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2008

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΚΛΕΙΝΕΙ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Το Rock For Life μαζί με την Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέα στα δελτία ειδήσεων, και όλοι εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην κλείσει το Θέατρο Κωφών.

Στον χώρο διεξαγωγής του UPPERGROUND FEST. '08 θα υπάρχει μια αίτηση που θα σας ζητάει να υπογράψετε με το ονοματεπώνυμο και με την υπογραφή σας υπερ του αιτήματος να μην κλείσει το Θέατρο Κωφών! Οι υπογραφές θα σταλούν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα παιδιά από το θέατρο, καθώς και οι υπόλοιποι κωφοί στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να μπορούν να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση η οποία θα είναι φτιαγμένη για αυτούς.

Δεν είναι κατώτεροι από εμάς, δεν ζητάνε ελεημοσύνη, απλά θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους!!

Ας φερθούμε σαν Ανθρωποι...

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω links:
http://www.myspace.com/theatrokwfwnellados
http://www.myspace.com/rockflife
http://www.myspace.com/uppergroundfest

5 σχόλια:

Spark D' Ark είπε...

Ούτε 1 ευρώ επιχορήγηση!

Από το 1994 το Θέατρο Κωφών Ελλάδος στεγάζεται στην οδό Σαχτούρη 8-10 στην περιοχή του Ψυρρή, σε έναν μικρό χώρο επιεικώς απαράδεκτο και σίγουρα ακατάλληλο για τις ανάγκες του θεάτρου αλλά και των παραστάσεων που κάθε χρόνο ανεβάζουν με δικά τους έξοδα οι ηθοποιοί του. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τις λίστες με τις επιχορηγήσεις στους καλλιτέχνες και τα θέατρα, τα μέλη του Θεάτρου Κωφών, πέρα από την ακοή τους, κοντεύουν να χάσουν και τη «λαλιά» τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μοιράζονται αριστερά-δεξιά και οι ίδιοι, παρά τις χρόνιες προσπάθειές τους και τις ατελείωτες υποσχέσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ως επιχορήγηση από το 2004 έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους στη λίστα με τις επιχορηγήσεις.

Από το 2004 που ανέλαβε κυβέρνηση η Ν.Δ., το Θέατρο Κωφών έχει στείλει τουλάχιστον 30 επιστολές στους ανά καιρούς υπουργούς Πολιτισμού και έχει έρθει σε επικοινωνία με όλους τους γραμματείς του υπουργείου προκειμένου να καταφέρει να κλείσει μια συνάντηση με τον εκάστοτε υπουργό, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη. Οι γεμάτες νόημα υποσχέσεις των διαφόρων υπουργών και υφυπουργών ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα, ενώ ελάχιστες ήταν οι φορές που το Θέατρο Κωφών λάμβανε απαντήσεις σε επιστολές που έστελνε στο υπουργείο Πολιτισμού. Η συνηθέστερη απάντηση ήταν «ναι, έχετε δίκιο, αλλά δεν έχουμε τώρα χρήματα. Οταν όμως θα έχουμε, θα είστε οι πρώτοι που θα πάρετε».

Τα έξοδα λειτουργίας του θεάτρου είναι πολλά και τα χρήματα που βάζουν από την τσέπη τους τα μέλη αλλά και οι συνεργάτες που δουλεύουν εθελοντικά, δεν επαρκούν. Εδώ και τέσσερα χρόνια το νοίκι του χώρου όπου στεγάζεται το θέατρο παραμένει απλήρωτο, όπως άλλωστε και οι διερμηνείς, δικηγόρος, λογιστής, σκηνοθέτης και άλλοι συνεργάτες του θεάτρου. Ισα-ίσα που πληρώνονται οι λογαριασμοί ώστε το θέατρο να μη μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Για θέρμανση ούτε λόγος, αφού όλο τον χειμώνα ο χώρος ζεσταίνεται από δύο μικρές σόμπες.

Ο Χρήστος Κωστόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Κωφών, λέει: «Τι να πρωτοπούμε; Ολοι μάς έδιναν υποσχέσεις που ποτέ δεν τήρησαν. Ο χειρότερος από όλους ήταν ο Πέτρος Τατούλης. Η συνεργασία μαζί του ήταν ένα ποίημα! Καμία απάντηση ποτέ! Αφαντος. Ολες οι πόρτες κλειστές. Δύο φορές, δύο μέλη μας συναντήθηκαν τυχαία σε κάποιες εκδηλώσεις με τον κ. Βουλγαράκη όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού και τους υποσχέθηκε συνάντηση στο γραφείο του. Παίρναμε τηλέφωνο τη γραμματέα του και ποτέ δεν κανονίστηκε η συνάντηση αυτή. Βάλαμε εκατό γνωστούς να προωθήσουν τα χαρτιά μας μήπως καταφέρουμε να πάρουμε έστω μια μικρή επιχορήγηση για να μην κλείσει το θέατρο. Τελικά, ύστερα από τόσα χρόνια που δεν έχουμε πάρει ούτε ένα σεντ, βγήκε μια έκτακτη επιχορήγηση 20.000 ευρώ, την οποία όμως έβγαλαν σε λάθος δικαιούχο! Την έβγαλαν στο Σωματείο Φίλων Θεάτρου Κωφών που είναι ανύπαρκτο κι όχι στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος. Ετσι δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα. Θέλουμε να κάνουμε τόσα πράγματα αλλά δεν μπορούμε. Θέλουμε να ανεβάσουμε παιδικές παραστάσεις, τα παιδιά το έχουν ανάγκη αυτό. Σε ποιον χώρο όμως; Εδώ μέσα; Ποιος θα φέρει σε αυτή την περιοχή και σε αυτό το κτίριο το παιδί του; Ποιος θα καλύψει τα έξοδα; Νιώθουμε απομονωμένοι, εξαφανισμένοι. Είμαστε το μόνο θέατρο κωφών στην Ελλάδα, οι μόνοι που παρέχουν πολιτισμό στους κωφούς. Η μόνη που μας καταλάβαινε ήταν η Μελίνα Μερκούρη, γιατί ήταν ηθοποιός. Οι άλλοι μάς κοροϊδεύουν. Κάθε φορά ζητιανεύουμε, τους λέμε ξανά και ξανά την ιστορία μας κ.τ.λ. Ποιο υπουργείο Πολιτισμού; Τι κάνουν όλοι αυτοί εκεί μέσα; Εδώ δεν μας αντιμετωπίζουν καν ισότιμα».

Στην τελευταία αυτή φράση κρύβεται η πικρή αλήθεια για την αντιμετώπιση των κωφών από την Πολιτεία. Στην Ελλάδα του 2008 ένας κωφός δεν θεωρείται αρτιμελής (σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα του 1902) και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να σπουδάσει σε δραματική σχολή ακόμη κι αν πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα…

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
της Γεωργίας Ευσταθίου
10-1-2008

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr

Spark D' Ark είπε...

ΑΤΖΕΝΤΑ
Θέατρο «νοηματικών» συναισθημάτων

Με το έργο του Σαμ Σέπαρντ «Αγρια Δύση» κάνει πρεμιέρα στις 18 του Φλεβάρη και επίσημη πρεμιέρα στις 25 του Φλεβάρη, η θεατρική ομάδα «ΚοfοiΘέατρο - Θέατρο των Κωφών Ελλάδας», στο θέατρο «Ακάδημος». Στην ξεχωριστή αυτή παράσταση, το κοινό παρακολουθεί ηθοποιούς που εκφράζονται με τη νοηματική γλώσσα. Είναι όμως παράσταση που δεν απευθύνεται μόνο σε κωφούς. Συμμετέχουν γνωστοί επαγγελματίες ηθοποιοί, οι οποίοι ενσαρκώνουν τους αντίστοιχους ρόλους, χωρίς να εμφανίζονται στο θεατή. Οι φωνές τους συνοδεύουν την έκφραση και τις κινήσεις των ηθοποιών που βρίσκονται στη σκηνή, συμπληρώνοντας το νόημα για τους θεατές.

Η χώρα μας υστερεί σε σχέση με όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ (όπου το National Theater of the Deaf συμπληρώνει περισσότερα από 70 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας) καθώς είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει επίσημα το δικό της επαγγελματικό θέατρο Κωφών. Πεποίθηση των συντελεστών της παράστασης είναι ότι η «Αγρια Δύση» το θεατρικό έργο που γράφτηκε το 1983 θα είναι μια ευκαιρία για τους κωφούς ηθοποιούς που συμμετέχουν να καθιερώσουν το θέατρο των Κωφών στη συνείδηση του κοινού και να εξοικειώσουν τον Ελληνα θεατή με τη δημιουργικότητα, τον επαγγελματισμό και τις δυνατότητες έκφρασης των κωφών ηθοποιών.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνοθεσία Νέλλης Καρρά, σκηνικά - κοστούμια Θωμά Οικονομάκου, μουσική Ανρί Κερ Γκομάρ, κινησεογραφία πάλης Θάνου Δερμάτη. Παίζουν: Γιάννης Διαμαντής, Νέλλη Καρρά, Βασίλης Κόσκορης, Χρήστος Κωστόπουλος. Τις φωνές τους «δανείζουν»: Κίμων Ρηγόπουλος, Θόδωρος Πεντίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τόνια Σπυροπούλου, Βαγγέλης Χρυσάφης.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 του Μάρτη.
Copyright © 1997-2008 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/storyPlain.do?id=1139433&action=print

Spark D' Ark είπε...

Η σιωπή των κωφών
Ημερομηνία Αποστολής : 11/05/2003

Ελένη Κούρκουλα

Τόσα χρόνια στο θέατρο «τα είδα όλα». Το ελληνικό θέατρο μια γειτονιά όπου τα νέα ακούγονται αμέσως και εκκωφαντικά.

Στο τάδε θέατρο σπουδαία παράσταση, ο δείνα ηθοποιός συγκλονιστικός στην ερμηνεία του.

Είδα παραστάσεις συγγραφέων που μου άνοιξαν διάπλατα παράθυρα της ζωής μου, σκηνοθέτες που φώτισαν τους συγγραφείς με σπάνιο τρόπο, πρώην συναδέλφους μου ηθοποιούς που με έκαναν να αισθάνομαι υπερήφανη που έκανα την ίδια δουλειά με αυτούς.

Το υπουργείο Πολιτισμού χορηγός σε πολλά από αυτά τα γεγονότα, αρωγός και αυτό στην προσπάθεια της γειτονιάς του θεάτρου.

Τόσα χρόνια στο θέατρο άκουσα και έτρεξα στην παραμικρή πειραματική παράσταση, στην τελευταία τρύπα της Αθήνας, πρώην κουλουρτζήδικο, πρώην λιοτριβείο, πρώην τορναδόρικο. «Τα είδα όλα».

Είδα πώς ο εμπνευσμένος σκηνοθέτης άλλαξε τον αδόξαστο στην αρχαία τραγωδία, πώς εκδικήθηκε τον Τσέχωφ, πώς έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε το ολοδικής του έμπνευσης έργο, για να διηγηθεί το προσωπικό του αδιέξοδο, πώς άφησε απλήρωτους συνεργάτες και ηθοποιούς για να πραγματοποιήσει το όραμα του, πώς σνομπάρισε οτιδήποτε αναγνωρισμένο στο θέατρο μέχρι τη στιγμή που αυτός «έσπασε τη σιωπή του».

Έτσι μας ανήγγειλε την καινούργια του δουλειά πρώην συνάδελφος, «θα σπάσω τη σιωπή μου» μας είπε και εμείς τρέξαμε και τον ακούσαμε.

Το υπουργείο Πολιτισμού αρωγός και σε αυτήν την προσπάθεια. Και σωστά. Το υπουργείο βοηθά να ξεφυτρώσει ανάμεσα στα ξερά το «καλό», το «σπουδαίο». Και ξεφυτρώνει. Και ακούγεται στη γειτονιά του θεάτρου και τρέχουν όλοι, να «τα δουν όλα».

Τόσα χρόνια, δεν άκουσα ούτε μία λέξη για ένα θέατρο σε μια γωνίτσα αυτής της γειτονιάς. Κάποτε, πριν από χρόνια, είχαμε δει ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν αλλά δεν ακούσουμε ποτέ τίποτα. Πριν από λίγο καιρό, πρόσεξα την αραχνιασμένη του μαρκίζα: «Θέατρο Κωφών Ελλάδας». Έμαθα. Σπουδαίες παραστάσεις, ακριβές στιγμές ηθοποιών, στη σιωπή της νοηματικής τους γλώσσας, με ηθοποιούς ομιλούντες πίσω από τη σκηνή να μεταφράζουν το αίσθημά τους στη δική μας γλώσσα, την ομιλούμενη. (Πρώτος και καλύτερος τα τελευταία χρόνια πίσω από τα φώτα της σκηνής ο Σπύρος Παπαδόπουλος.) Όμως η σιωπή των κωφών δεν έσπασε ποτέ (όπως του σημαντικού επιχορηγούμενου καλλιτέχνη) και δεν ακούστηκε τίποτα.

Από τότε που έφυγε η Μελίνα, το υπουργείο Πολιτισμού κώφευσε στην εκκωφαντική σιωπή του «Θεάτρου Κωφών Ελλάδας» και εκείνο έπαψε να «νοηματίζει» την πολύβουη ζωής μας. Επισκεφθήκαμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αμέσως συμπεριέλαβε το «Θέατρο Κωφών» στα μόνιμα επιχορηγούμενα θέατρα του υπουργείου Πολιτισμού.

Χρέος όλων μας, πια, είναι να ακούσουμε την κραυγή στο δικό τους μήκος κύματος, να την αναπαραγάγουμε και η πρεμιέρα του φετινού τους έργου να είναι το γεγονός Πολιτισμού της χρονιάς.

http://www.specialeducation.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=82

Spark D' Ark είπε...

http://www.specialeducation.gr/files/module1.pdf

Spark D' Ark είπε...

ιο κάτω ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό της 25ετούς πορείας του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, καθώς και η έκκληση των συντελεστών του Θεάτρου για βοήθεια, μπροστά στην επικείμενη έξωσή τους από τον χώρο που στεγάζεται σήμερα το Θέατρο:

Σώμα, μάτια, χέρια, πρόσωπο.
Σύμβολα, κίνηση, έκφραση…Νοηματική.
Μια γλώσσα ολοκληρωμένη, εντυπωσιακά άμεση, γοητευτική. Είναι εξ ολοκλήρου οπτικοκινητική και όχι ακουστική γλώσσα. Είναι μια γλώσσα γεμάτη ρυθμό και ένταση μιας και η αμεσότητα στη νοηματική είναι έμφυτη.
Η Νοηματική, λοιπόν, με τις κινήσεις των χεριών και την έκφραση του προσώπου, είναι μια έντονα θεατρική γλώσσα και ο ακούων θεατής κατανοεί πλήρως τα δρώμενα μιας παράστασης. Για τη μεγαλύτερη απόλαυση του καθαυτού κειμένου στις παραστάσεις μας συνεργάζονται ακούοντες ηθοποιοί και διερμηνείς οι οποίοι, εκτός του οπτικού πεδίου του θεατή μεταφέρουν, με θεατρική συνέπεια, το λόγο.

Το γεγονός ότι οι έννοιες μέσω της αναπαράστασης φωτίζονται με δημιουργικό τρόπο, χάρη στη Νοηματική, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του προφορικού λόγου, κάνει το θέατρο κωφών μια ιδιαίτερη σκηνή και συχνά αποτελεί ευχάριστη έκπληξη, ακόμα και για εκείνον, που εσφαλμένα το προσεγγίζει με δισταγμό και αμφιβολία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.

Το 1983 δημιουργήθηκε το Θέατρο Κωφών Ελλάδος χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του Στρατή και της Νέλλης Καρρά, η οποία μέχρι σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Σκηνοθέτης στο θέατρό μας. Σκοπός, η λειτουργία του ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και ανάπτυξης εκφραστικών μέσων των κωφών ατόμων, ακόμα η παροχή δυνατότητας επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο χάρις στην ισότιμη συνεργασία κωφών και ακουόντων.

Στην εικοσιπεντάχρονη πορεία του το Θέατρο Κωφών παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία έργα από το Ελληνικό και Παγκόσμιο Δραματολόγιο.
Σταθμούς στην ιστορία του αποτελούν οι παραστάσεις:

* «Ο ποντικός και η θυγατέρα» που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα αλλά και στη Βαρκελώνη, το Ελσίνκι και την Κοπεγχάγη.
* «Θάψτε του νεκρούς» που παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Κωφών αλλά και σε ελληνικά δημοτικά Θέατρα.
* «Ένας ακούων στην χώρα των κωφών». Ανεβάστηκε στα πλαίσια του Very Special Art Hellas στην Αθήνα και στο Smithsonian Institute των ΗΠΑ πάλι στα πλαίσια του ίδιου Φεστιβάλ. Παρουσιάστηκε και σε ελληνικά Περιφερειακά Θέατρα.
* «Η πεντάμορφη και το τέρας στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου» μια παράσταση που για πρώτη φορά σκηνοθετήθηκε από κωφό, τον Γιάννη Διαμαντή, γεγονός που αποτέλεσε για μας δικαίωση του κωφού καλλιτέχνη και ελπίζουμε, καλλιτεχνικό όφελος του ακούοντα θεατή.
* «Άγρια Δύση του Σαμ Σέπαρντ». Μια παράσταση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στοι θέατρο Ακάδημος μπροστά σε χιλιάδες θεατές αλλά και στον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* «Με δύναμη από την Κηφισιά του Κεχαΐδη». Παρουσιάστηκε από την καινούργια ομάδα που μαθήτευσε δίπλα στην πρώτη ομάδα κωφών.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχει ένα αρχείο (.doc) με τη Χρονολογία των παραστάσεων του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακόμα, το Θέατρο Κωφών έχει δημιουργήσει από το 1985 ειδικό πρόγραμμα Παιδικού Θεάτρου στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, όπου τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διδάσκονται από μέλη του θεάτρου αλλά και δίνουν τις δικές τους παραστάσεις. Ένα πρόγραμμα που δυστυχώς λόγω οικονομικής δυσμένειας διεκόπη, προσωρινά ελπίζουμε, τα 3 τελευταία χρόνια.
Θα είναι τεράστια παράλειψη η μη αναφορά στη μεγάλη αξέχαστη φίλη του Θεάτρου Κωφών, Μελίνα Μερκούρη η οποία με τη συμπαράσταση και αγάπη της μας παραχώρησε το 1987 καταρχήν το Εθνικό Θέατρο για το ανέβασμα παραστάσεων του θεάτρου μας και αργότερα επιχορηγώντας τις προσπάθειές μας.

Στα σχέδιά μας για τη συνέχιση της καλλιτεχνικής μας πορείας είναι:

–> Παραστάσεις στην Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό.
–> Θεατρική εκπαίδευση για κωφά παιδιά και εφήβους
–> Συνεργασία με ακούοντες ηθοποιούς
–> Συνεργασία με την κοινότητα των κωφών και ειδικούς φορείς για την ανάπτυξη, τη διάδοση και τη συνειδητοποίηση της κουλτούρας των κωφών
–> Οργάνωση ειδικών καλλιτεχνικών μαθημάτων
–> Δημιουργία νέων παραστάσεων
–> Ανάπτυξη του θεάτρου σαν εκπαιδευτικό μέσο: Βιντεοκασέτες, Διήγηση ιστοριών, Έκφραση και Γλώσσα
–> Καλύτερη οργάνωση του ΘΚΕ με στελέχωση ειδικών προσώπων (Διερμηνείς, Γραμματειακή Υποστήριξη, Διευθυντής Παραγωγής, Δημ. Σχέσεις)

Εμπόδιο σε όλα τα σχέδιά μας στάθηκε η πώληση του χώρου που ενοικιάζαμε και χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια και η έξωσή μας από αυτόν.
Είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς η απόκτηση θεατρικού χώρου (π.χ. ένας ενιαίος χώρος 150τ.μ. και άνω) ώστε να στεγάσουμε τα όνειρα 25.000 Κωφών και βαρήκοων από όλη την Ελλάδα για ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα.
Ζητάμε την αρωγή σας στην προσπάθεια ανεύρεσης χώρου, δεδομένου ότι στο τέλος Ιουνίου θα μείνουμε κυριολεκτικά στο δρόμο, με συνέπεια τη διάλυσή μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στη βοήθειά σας.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια: ΝΕΛΛΗ ΚΑΡΡΑ, Οι διαχειριστές: ΚΟΣΚΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

—————————————–
ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σαχτούρη 8-10, Τ.Κ. 10553, Αθήνα
ΦΑΞ: 210-3214708, Κινητό: 6945390799 (Σοφία Ρομπόλη, Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας),
emails: gtd@otenet.gr, koskor7@hotmail.com, evan8oulaa@hotmail.com

http://www.disabled.gr/lib/?p=17025

ιστοσελίδες για το θέατρο κωφών υπάρχουν στο myspace και το facebook