Σάββατο, Αυγούστου 02, 2008

Μαρία

Κρατάω στην αγκαλιά μου το ματωμένο πουκάμισο του Αιμίλιου και περιμένω. Όπως πάντα. Η δική μου λεηλατημένη Τροία για τούτο το άδειο πουκάμισο. Πέρασαν χρόνια από την πρώτη στιγμή που τον είδα. Άβγαλτη ακόμα, μπήκα στο θέατρο για να συμμετάσχω σε μία οντισιόν. Ήταν ήδη πρωταγωνιστής και στεκόταν στις θέσεις των θεατών και παρακολουθούσε τις οδηγίες του σκηνοθέτη στους υποψηφίους. Το βλέμμα μου κόλλησε πάνω του. Τον έβλεπα στην τηλεόραση, στα περιοδικά αλλά από κοντά ήταν ακόμα πιο γοητευτικός. Με ένα τζιν, ένα άσπρο μπλουζάκι, αξύριστος και την καλή του κρεμασμένη πάνω του. Την κοίταξα εξονυχιστικά. Πιο όμορφη από μένα σίγουρα, αλλά τόσο αθώα, που δεν είχε καμία ελπίδα.
Τελικά πήρα τον μικρότερο ρόλο και αυτόν αφού τον απέρριψε η πρώτη τους επιλογή. Αλλά δεν με ένοιαζε. Ήθελα μόνο να είμαι κοντά του. Μπήκα στη ζωή του άνευ όρων και βρήκα τον τρόπο να του γίνω απαραίτητη. Οι μήνες περνούσαν και δάγκωνα τα ξεροκόμματα, που μου πετούσε όταν είχε κέφι. Ύφαινα τον ιστό μου και την κατάλληλη στιγμή τον έβαλα να διαλέξει. Ξαφνιάστηκε. Δεν το περίμενε από μένα. Η Βαλιάνα προχωρούσε στην καριέρα της και φαινόταν ότι ήθελε να προχωρήσει και στη ζωή της. Αλλά ο Αιμίλιος δεν ήταν πρόθυμος να την ακολουθήσει και έτσι διάλεξε εμένα.
Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε και επίσημα αυτή η σχέση. Πάντα πίστευα πως αφού κατάφερα να τον χωρίσω εκείνη την φορά, θα το κατάφερνα πάντα. Φυσικά και δεν πίστευα πως ο Αιμίλιος θα μου ήταν πιστός και χαμογελούσα συγκαταβατικά όταν έλεγε στους φίλους του: «υπάρχουν δύο ειδών γυναίκες, οι όμορφες και οι πιστές. Η Μαρία ανήκει στις πιστές» Ναι, πιστή σαν σκυλί, σκύλα, δεν ξέρω, δεν έχει σημασία πια.
Ο Αιμίλιος δεν είχε φίλους, από επιλογή. Διασκέδαζε, είχε πολλούς γνωστούς αλλά ήταν πολύ κλειστός για να αποκτήσει φιλίες και όσο τα χρόνια περνούσαν γινόταν ολοένα και πιο λιγομίλητος. Χρησιμοποιούσε τους ανθρώπους. Εκπληκτικός δημαγωγός, μάγευε τους συνομιλητές του και τους υπέβαλε τις απόψεις του σαν δικές τους. Ο Γιώργος ήταν ο τελευταίος του φίλος. Έφυγε για το στρατό και του ανέθεσε να προσέχει την φίλη του. Την πήρε στην παράσταση. «Το θρίλερ του Έρωτα» του Σκούρτη πρέπει να ήταν το έργο. Δεν με πείραξε, που δεν διάλεξε εμένα. Είχα μάθει να ζω ένα βήμα πίσω του, όπως ήθελε. Το έπαιζα απελευθερωμένη μέχρι εκείνο το βράδυ, που τους πέτυχα στο θέατρο να κάνουν πρόβα με τα σώβρακα. Το κατάπια και αυτό, μέχρι που εκείνη δεν άντεξε την επιτηδευμένη ηλιθιότητα και ήρθε και μου έκανε σκηνή να τον αφήσω.
Ούτε και τότε τον άφησα. Για την ακρίβεια με έδιωξε εκείνος για να χαρεί ελεύθερος όπως πίστευε το πάθος του μαζί της. Μέχρι που το έμαθε ο Γιώργος. Δεν έκανε καμιά φασαρία. Μόνο έφυγε από τη ζωή μας και ο Αιμίλιος έγινε ακόμα πιο σιωπηλός. Και εγώ περίμενα κάνοντας δίαιτες, ανταύγειες και άλλες τέτοιες χαζομάρες για να δείξω στον κόσμο ότι είμαι καλά. Πήγαινα τις νύχτες σπίτι του και χτυπούσα τα κουδούνια. Δεν υπάρχει εξευτελισμός που να σκέφτηκε το μυαλό του ή το δικό μου και να μην τον λούστηκα για να του δείξω πόσο τον αγαπώ.
Η Βαλιάνα έφυγε. Σας το είχα πει πως καμία δεν μπορεί να τα βάλει μαζί μου, έτσι δεν είναι; Μόνο που κάποια στιγμή ξέχασα ποια είμαι στα αλήθεια. Έμαθα να τρώω ό,τι έπεφτε από το τραπέζι και μαζί με τα ρούχα μου, μίκραιναν και τα όνειρά μου για να χωράνε στην σκιά του Αιμίλιου. Κάποτε τον αγαπούσα, πιο πολύ από οτιδήποτε στον κόσμο. Ξυπνούσα στην αγκαλιά του και έλεγα «Θεέ μου είμαι τόσο ευτυχισμένη, που δεν γίνεται θα με τιμωρήσεις». Ένας Θεός τιμωρός παίζει μουσική κάπου ψηλά και εμείς χορεύουμε ανήμποροι.
Δεν με νοιάζει τι θα απογίνει η Άννα. Ο Αιμίλιος θα μείνει εδώ. Το ξέρω. Το αίμα αυτό δεν είναι δικό του. Έχουμε μια ζωή που μας περιμένει στο σπίτι. Θυμάσαι Αιμίλιε στην αρχή; «Είχα ένα ποσό και έλεγα να ανακαινίσω την κουζίνα και το μπάνιο ή να πάρω home cinema και όλα τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Τελικά ήρθε η Μαρία να μείνει μαζί μου και έγινε κουζίνα και πλυντήριο και πήρα τα παιχνίδια μου». Γύρνα πίσω και εγώ θα γίνω όλα αυτά που θες.
Γύρνα να πάμε βόλτα με την μηχανή, να την κάνουμε κοπάνα από τις πρόβες και να μας μαλώσουν σαν μικρά παιδιά. Έπρεπε να την διώξω το καταλαβαίνεις; Εγώ έβαλα τον Στέφανο να της επιτεθεί. Να την τρομάξει του είπα μόνο. Αλλά τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο. Νόμιζα ότι θα το έβαζε στα πόδια. Αλλά δεν έφυγε. Και τότε φοβήθηκα. Μήπως ήταν αυτή που θα σε έπαιρνε τελικά από μένα. Δεν είναι όμορφη Αιμίλιε και σίγουρα δεν είναι πιστή. Και όμως σε τράβαγε κοντά της. Δεν σε είχα δει έτσι με άλλη. Για όλες ξέρω Αιμίλιε. Τις άγγιζα στο κορμί σου, τις μύριζα στην ανάσα σου αλλά καμία δεν συνάντησα πιο πριν στα όνειρά σου. Έπρεπε να φύγει, με καταλαβαίνεις, έτσι δεν είναι;
Το ήξερα πως είναι έγκυος. Του ξέφυγε του Χρήστου όταν φύγατε από το θέατρο και πάσχιζε να βρει δικαιολογία να ακολουθήσει την Άννα. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Θα σκότωνα όλα σου τα παιδιά αν σε χώριζαν από μένα. Πεταμένα σε κουβάδες όπως το δικό μας.
Δεν το συζητήσαμε ποτέ. Δεν ήσουν έτοιμος. Δεν είχες μάθει να αγαπάς. Ή να το παραδέχεσαι. Πάω στοίχημα, πως ούτε καν αυτή τη στιγμή κατάλαβες πως την αγαπάς, ή πόσο σε αγαπώ εγώ. Μην τρομάζεις αγάπη μου. Έμαθα να κρύβομαι στη σιωπή. Σβήστε τα φώτα, κλείσε τα μάτια. Είμαι εδώ και σε περιμένω. Όπως πάντα.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα δεν είσαστε πάνω από ένας που γράφετε; Δεν εννοώ τήν έμπνευση, καταλαβαίνεις... Την πληκτρολόγηση εννοώ. Θα χρειαστώ να μού πληκτρολογήσεις μερικές χιλιάδες Α4 στο εγγύς μέλλον. Θα μού κάνεις καλή τιμή; Εδώ, εκεί, πιο πέρα, πότε ελληνικά, πότε greeklish... Είσαι ένα μικρό (ή και μεγαλύτερο) θαύμα τής φύσης :-)

Spark D' Ark είπε...

se diabebaiw prokeitai gia 1 swma (xxxl megethos bebaia) taxytato omws sthn plhktrologhsh :) gia toys arxarisoys yparxei pleon kai to programma ths fwnhtikhs plhktrologhshs (apo to opoio kai fysika eimai grhgoroterh)

ria είπε...

αυτό είναι φανταστικό κείμενο ή πραγματικότητα?
αν είναι φανταστικό γράφεις πολύ δυνατά...

αν είναι αληθινό, είσαι πολύ πιο δυνατή και έξυπνη απ' όσο νομίζεις!

Spark D' Ark είπε...

φανταστικές είναι όλες οι ιστορίες εδώ μέσα (εκτός από τις ανακοινώσεις για διαγωνισμούς κ.τ.λ.) αν έχεις χρόνο για σκότωμα διάβασε τα σημερινά posts διαβάζοντας το 1ο και συνεχίζοντας μέχρι το πιο πρόσφατο για να καταλάβεις πάνω κάτω τι εννοεί τω ποιητή

ria είπε...

αυτό κάνω διαβάζω

ελπίζω να έχεις και κανένα βιβλίο γράψει. κρίμα να μένουν μόνο στον υπολογιστή!

Spark D' Ark είπε...

και βέβαια δεν έχω γράψει βιβλία, γιατί μου τα γυρίζουν πίσω καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Επίσης δοκίμασα και διαγωνισμούς δεν γίνεται τίποτα! Ήμουν, είμαι και θα είμαι μία ψωνάρα του διαδικτύου. Στις διαταγές σας *υπόκλιση*

υς για να είμαι ειλικρινής ένα έργο μου βραβεύτηκε κάποτε, αλλά το είχε κλέψει ένας άλλος χρήστης από ένα διαδικτυακό site για ερασσιτέχνες που συμμετείχα και το παρουσίασε σαν δικό του:) οπότε δεν πιάνεται :)

Spark D' Ark είπε...

υς2 καλό ξενύχτι!!! (πρόκειται για κατεβατά όπως είδες) και καλό ψυχοπλάκωμα γιατί πρώτα απ' όλα είμαι χαρωπή στα θέματά μου... υπογράφω δήλωση αποποίησης ευθύνης για την απώλεια του 1ου αυγουστιάτικου σαββατόβραδου ;)

ria είπε...

γράφω και γω πολύ γρήγορα, αλλά αν όλα αυτά τα έγραψες σήμερα σπαρκ, τότε από το πρωί δε θα έπρεπε να κάνεις τίποτα άλλο!

ria είπε...

θα σε βάλω λινκ!

ria είπε...

μην ανησυχείς, ο ιάσιος είναι εφημερία και δεν είχα σκοπό να κάνω κάτι απόψε.

ίσα ίσα που τρελλαίνομαι για διάβασμα.

θες να σε φέρω σε έπαφή με ένα εκδότη?

Spark D' Ark είπε...

ria έχω πάει στη θάλασσα με παρέα για μπάνιο, έχω κάνει φασαρία, και έχω κάνει γενικά τις υποχρεώσεις μου έξω από το pc :) είμαι ταχύτατη στη δακτυλογράφηση και το θέμα ή το έχω σκεφτεί από το βράδυ ή το γράφω εκείνη την ώρα βασισμένη σε κάποιο ερέθισμα (τα γεγονότα είναι φανταστικά, οι χαρακτήρες όμως είναι κλεμμένοι από ανθρώπους μέσα και έξω από το νετ) για να μην εγκλωβιστείς δεν το έγραψα όοολο σήμερα. απλώς το ανέβασα πιο ολοκληρωμένα καθώς ο blogoulis προσπάθησε να το διαβάσει με την χρονολογική σειρά των αναρτήσεων και χάθηκε καθώς το έγραφα σκόρπια και το ανέβασα για να τον βοηθήσω λίγο :) διάβασέ το ολόκληρο πρώτα και μετά μου λες αν κατά τη γνώμη σου αξίζει ;) χμμμ αφού έχεις σε εκδότη, μπορώ να αλλάξω κατηγορία? μπορώ να έχω τον brad pit?

ria είπε...

σαν τον μπραντ πιτ δεν είναι μάλλον στο ντάνι ντε βίτο φέρνει, αλλά αν θες τον συναντάμε μαζί την τρίτη!

Spark D' Ark είπε...

:) δηλώνω κολακευμένη τόσο απο το link όσο και από την εκδοτική πρόταση. Εντούτοις ειμαι κρυμμένη στην εξωτική επαρχία, χαμένη στο ανώνυμο πλήθος (αν και κάνω αρκετή φασαρία και κρύβομαι δύσκολα ομολογουμένως). Αυτή τη στιγμή κάνω gallop στους γνωστούς... πώς θα ήθελες να τελείωσει η ιστορία?

ria είπε...

δεν έχω άκόμα διαμορφώσει άποψη.

επιμένω όμως ότι είναι πολύ δυνατό.

θα γινόταν φοβερό σήριαλ στην τηλεόραση.

που βρίσκεσαι;
εγώ πότε θα πάω διακοπές?

Spark D' Ark είπε...

μα αυτός είναι ο απώτερος σκοπός μου. να απαιτήσω να υποδυθώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο, να έχω τον πρώτο ρόλο στο casting και να βάλω γύρω μου ό,τι πιο εκλεκτό κυκλοφορεί (και έχουν μαυρίσει τα μάτια μου αλλά δεν το έχω δει εδώ πέρα). Αν γνωρίζεις και καναλάρχες δέχομαι ας μοιάζουν και σε gollum! πλάκα κάνω. περιφέρομαι με το αυτοκινητάκι μου στην ήπειρο καθώς σε άλλο νομό μένω, σε άλλο εργάζομαι, και σε άλλον πηγαινοέρχομαι τώρα για να κάνω μπανια και δουλειά :)

Spark D' Ark είπε...

εύχομαι να πας το γρηγορότερο διακοπες :) πέφτει η μπαταρία από το laptop οπότε αναγκαστικά πρέπει να βγω:) και να επιστρέψω στο σπίτι (τα μπάνια πάνε σετ με σπίτι χωρις dsl και χωρίς γραμμή τηλεφώνου :( ) καληνύχτα προσωρινά, περιμένω σχόλια και προτάσεις όταν τελειώσεις την ανάγνωση. τα λέμε :)

ria είπε...

κουράγιο καλή μου... αλήθεια πως σε λένε?

πρόσεχε γιατί στην επαρχία δεν ξέρουν να οδηγούν! νομίζουν ότι έχουν μουλάρι και όχι αυτοκινητοσκοτώστρα!

καναλάρχη δε γνωρίζω, ποια είμαι η μενεγάκη????

Spark D' Ark είπε...

αγαπημένη μενεγάκη, πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών όπως του λόγου σας. την αγάπη σας παρακαλώ... *κλαψ* *κλαψ* *αναποδογυρίζει το καπέλο*

Spark D' Ark είπε...

υς αφού το διάβασες ολόκληρο, κοιμήθηκες (υποθέτω) και ξελαμπικάρησες, τι πιστεύεις? Ο Λημνιός θα βρει πότε την αληθινή αγάπη? Η Σπυριδούλα θα κατέβει υποψήφια με το ΚΚΕ? Εγώ θα σοβαρευτώ ποτέ? Αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα θα απαντήσει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Πίκος Απίκος στις σελίδες του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ :)

ria είπε...

άσε, δεν το διάβασα όλο γιατί μιλούσα με τον ιάσιο που είχε εφημερία και σήμερα μοιραζόμαστε το ίντερνετ και δεν το μελέτησα.

νομίζω, μέχρι εκεί που έφτασα, ότι ο λημνιός θα κάνει την έκπληξη και θα κερδίσει την άννα.

η σπυριδούλα θα το γυρίσει σε πασόκ αρχικά και νδ στο τέλος και θα πρωταγωωνιστήσει σε διαφημιστικό των οικολόγων που θα τη δει ένας καναλάρχης!

ελπίζω να μη γράφεις στις εφημερίες!

ωραία τα γιάννενα πάντως!

Spark D' Ark είπε...

αν η δουλειά το επιτρέπει γράφω και στις εφημερίες, αν και προτιμώ να σερφάρω τότε :)

ria είπε...

τι ειδικότητα κάνεις???

και πως σε λένε?

Spark D' Ark είπε...

ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα... σσσσςςς